0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

12.11.2020 / 13:26 BiH - Online panel

Toperić: Biden će biti mnogo topliji prema evropskim saveznicima

Toperić: Biden će biti mnogo topliji prema evropskim saveznicima
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden će biti mnogo topliji i respektabilniji prema evropskim saveznicima što će stvoriti bolju radnu atmosferu, ali činjenica je da odnosi između SAD-a i Evropske unije zahtijevaju ozbiljan restart, ocijenio je osnivač i...

....izvršni potpredsjednik Transatlantske mreže lidera iz Washingtona Saša Toperić.

Ovaj rođeni Sarajlija rekao je ovo učestvujući na online panelu na visokom nivou u organizaciji Českog instituta za politiku, uz zamjenika premijera i ministra za industriju i trgovinu Češke Karela Pavličeka, ministra vanjskih poslova Česke Tomasa Petričeka, potpredsjednice Evropskog parlamenta Dite Caranzove, te ambasadorice Jitke Znamenackove iz Stalne misije Česke pri EU. Panel je vodila Michala Hergetova, voditeljica sa česke TV.

U svom uvodnom obraćanju, Toperić je istakao prijateljske odnose Česke i SAD-a koji su se kao takvi u vremenu pandemije pokazali slanjem 28 medicinskih stručnjaka Nacionalne garde iz Nebraske i Teksasa u Česku kao pomoć borbi sa Covidom.

Toperić je oduglovačenje još uvijek aktualnog predsjednika Donalda Trumpa da prizna poraz povezao s drugim krugom senatorske utrke u Georgiji, gdje republikancima treba jak odziv Trumpu dosta odanih glasača kako bi republikanci zadržali većinu u Senatu, a koji bi njegovim priznanjem poraza mogli izgubiti volju za glasanjem u januaru.

- Za Trumpa je glasalo preko 71 milion Amerikanaca, šest miliona više nego 2016. S ovom činjenicom će Bidenu biti teško da ne nastavi sa insisitranjem na većoj financijskoj podršci NATO-u od strane evropskih saveznika, jer je pitanje zašto 300 miliona Amerikanaca mora izdvajati toliko mnogo više novca od 500 miliona Evropljana (iz bogatih zemalja) za vojnu garantnu zaštitu Evrope. Da, predsjednik Biden će biti mnogo topliji i respektabilniji prema evropskim saveznicima što će stvoriti bolju radnu atmosferu, no činjenica je da odnosi SAD-EU zahtijevaju ozbiljni restart - ocijenio je Toperić.

Po njegovim riječima, demokrate – kao i republikanci – su protiv Nord Stream 2 (Sjeverni tok 2) gasovoda i ne mogu shvatiti potrebu nekih evropskih zemalja za nastavkom izgradnje ovog projekta.

- Članovi američkog Kongresa su zabrinuti šta ovo donosi Ukrajni, centralnoj i istočnoj Evropi te baltičkim državama. Ovaj novi gasovod vide kao ustupak Rusiji čiji bi maligni utjecaj u ovoj regiji, uključujući i Balkan, samo ojačao. Bjelorusija i Ukrajna će biti visoko na agendi nove administracije. Što se Rusije tiče, treba sačekati ko će voditi tim u administraciji, iako će Putinove aktivnosti u Ukrajni, Bjelorusiji, te trovanje opozicionog lidera Navalnyja sigurno dosta utjecati u ovim značajnim odlukama. Isto tako, ne vjerujem da će Bidenova administracija promijeniti Trumpov kurs prema Kini, posebno što je on u blažem obliku već počeo za vrijeme Obamine administracije - smatra Toperić.

On očekuje ozbiljne razgovore oko tarifa i jačanja tenzija između dvije vodeće ekonomske sile u svijetu.

Što se Bliskog istoka tiče, Toperić vidi Saudijsku Arabiju kao najnervozniju zbog pobjede Bidena koji, za razliku od Trumpa, neće imati veliku toleranciju za autokratsko vladanje mladog prestolonasljednika Bin Salmana.

- Brutalno ubistvo saudijskog novinara Jamala Kashogija te kriza koju je Saudijska Arabija izazvala u zemljama Zaljeva blokadom Katra, kao i ratom u Jemenu koji je izazvao jednu od najvećih humanitarnih kriza u svijetu, izazvat će tenzije između SAD-a i Saudijske Arabije. Od ovog značajnog saveznika u regiji, Bidenova adminstracija će tražiti značajne promjene u svojoj agresivnoj politici - naveo je Toperić.

Za kraj, dodao je, jedna od prvih odluka koje ce Bidenova administracija donijeti je povratak SAD-a u Pariski sporazum o klimatskim promjenama. Toperić je naglasio da bez obzira na Trumpovu destruktivnu politiku po ovom pitanju, 34 velika grada (uključujući New York, Chicago i Atlantu) u SAD-u su usvojili odluke da reduciraju emisiju gasova za 80 posto do 2050., a 62 grada u SAD-u su prihvatili slične ciljeve koji – kad se sprovedu – imaju ekvivalent od 45 miliona kućanstava koji prelaze na korištenje iskjučivo solarne energije.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo