11°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

12.11.2020 / 08:33 BiH - Brojne osude

Traže se sankcije EU i OHR-a: HDZ veličao zločinca Radića

Traže se sankcije EU i OHR-a: HDZ veličao zločinca Radića
Foto: Vijesti.ba

Predstavnici HDZ-a BiH u Domu Stjepana Kosače prisustvovali su jučer komemoraciji ubijenom ratnom zločincu Marku Maki Radiću.

Nakon poteza čelnika HDZ-a stigle su brojne osude, ali i poziv EU i cijeloj međunarodnoj zajednici na reakciju.

Komšić: Civilizacijski sumrak

Ovim povodom izjavom za javnost se oglasio član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Kontinuirano slavljenje ratnih zločinaca i monstruma poput Radića od strane HDZ-a, pokazatelj je zašto se prema takvoj politici mora biti nepopustljiv. To je civilizacijski sumrak u kojeg pokušavaju da odvedu hrvatski narod u Bosni i Hercegovini", navodi Komšić i dodaje:

"Uvjeren da se većinski dio hrvatskog naroda u BiH zgražava njihovih postupaka", poručio je u izjavi za javnost član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.


SDA: Pravo lice HDZ-a


Učešće predstavnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) na komemoraciji ratnom zločincu Marku Radiću potvrđuje da je ova politička opcija ogrezla u slavljenju ratnih zločinaca, saopšteno je iz SDA.

Dodaju da je pravosnažnim presudama utvrđeno da je Radić, kao zapovjednik 1. bjelopoljske bojne 2. brigade HVO-a, u okviru šireg i rasprostranjenog napada na bošnjačko stanovništvo s ciljem progona, naredio zločine protivpravnog zatočenja, ubistava, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, te silovanja koja je i lično vršio nad zatočenicama.

- U uređenim društvima je nezamislivo da zvaničnici vlasti odaju poštovanje licima koja su pravosnažno osuđena za teške oblike ratnih zločina, uključujući silovanja maloljetnih ženskih osoba. U Bosni i Hercegovini je moguće da zvaničnici nekažnjeno slave ubice i silovatelje, jer se kriju iza mehanizama etničkog veta, pomoću kojih blokiraju usvajanje zakona o zabrani slavljenja ratnih zločinaca, navode ih SDA i dodaju:

- S obzirom da bh. institucije ne mogu, zbog nametnutih okova, sankcionisati takve zvaničnike koji slave zločince, pozivamo one koji su zaduženi za to (OHR i PIC) da to urade. Podsjećamo i da ovakav potez HDZ-a dolazi samo nekoliko dana nakon što je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavio da u EU nema mjesta za one koji slave ratne zločince, čime je otvoreno više pitanja.

- Najvažnije je da li će EU, kao i šire posmatrana međunarodna zajednica, poduzeti konkretne mjere prema političarima poput ovih koji su prisustvovali komemoraciji Marku Radiću, ili će prećutno tolerisati njihovo ponašanje i dopustiti da Bosna i Hercegovina bude talac njihovih politika mržnje, kaže se u saopćenju SDA.

 

Nikšić prozvao EU

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić uputio je izjavu za medije u kojoj pita - Hoće li Evropska unija i institucije Bosne i Hercegovine prešutiti veličanje ratnih zločinaca od strane navodnih promicatelja evropskih vrijednosti iz HDZ?

- Učešće visokih dužnosnika HDZ-a Bosne i Hercegovine na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću smatram činom kojim je potpuno razotkrivena priroda politike i djelovanja ove stranke, navodi Nikšić i ističe da je Marko Radić na prijevremenu, nezasluženu slobodu izašao zahvaljujući postupku HDZ-ovog ministra pravde BiH, Josipa Grubeše.

- Zbog svega navedenog, očekujem od visokog predstavnika i ambasadora u Bosni i Hercegovini da konačno sankcioniraju sve one koji propagiraju govor mržnje i podržavaju ratne zločince, da im se jasno poruči kako se to kosi s demokratskim standardima i da im nije mjesto i da ne mogu putovati u demokratske zemlje. Ukoliko je istu mjeru spreman izreći SNSD-u i Miloradu Dodiku zbog veličanja ratnih zločinaca, nema nikakve osnove da istim mjerama ne bude obuhvaćen HDZ BiH i njegovo rukovodstvo. HDZ BiH jednako ustrajno i u kontinuitetu osporava ratne zločine utvrđene presudama domaćih i međunarodnih sudova, te veliča ratne zločince, pa i sankcije moraju biti jednake. SDP BiH očekuje i da se očituju nadležne institucije u Bosni i Hercegovini prije svega Centralna izborna komisija te da ispitaju mogućnost sankcioniranja zbog širenje mržnje i netrpeljivosti na etničkoj i vjerskoj osnovi, navodi Nikšić.

SBB: Užasno je i potpuno neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) oštro osuđuje i smatra potpuno neprihvatljivim učešće visokih dužnosnika Vlade HNK i HDZ-a na komemoraciji presuđenom ratnom zločincu Marku Radiću.


Podsjećamo javnost da je pravosnažnim presudama potvrđena Radićeva komandna odgovornost za napad na bošnjačko stanovništvo s ciljem progona, zločina protivpravnog zatočenja, ubistava, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, te silovanja koja je i lično vršio nad zatvorenicima.

Bilo kakvo opravdavanje, promoviranje ili veličanje presuđenih ratnih zločinaca od bilo koga u Bosni i Hercegovini, a posebno od nosilaca javnih funkcija smatramo ruganjem žrtvama, atakom na suživot i pomirenje, te anticivilizacijskim činom koji Bosnu i Hercegovinu odvaja od evropskih vrijednosti i tekovina.

 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo