7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

07.11.2020 / 17:06 Auto - Američka agencija za bezbjednost saobraćaja

Mehanizam vazdušnog jastuka ubio vozača Volvoa, povučene hiljade vozila

Mehanizam vazdušnog jastuka ubio vozača Volvoa, povučene hiljade vozila

Metalni dijelovi mehanizma vazdušnog jastuka usmrtili su vozača starijeg modela Volvoa, zbog čega je u SAD povučeno 54.000 automobila, saopštilo je danas nadležno regulatorno tijelo.

Mehanizam je proizveo proizvođač auto-dijelova ZF/TRW, ali podaci pokazuju da taj sistem funkcioniše veoma slično smrtonosnim uređajima firme Takata.

Američka agencija za bezbjednost saobraćaja NHTSA je saopštila da zajedno s Volvom pregleda dokumentaciju o drugim modelima opremljenim tim sistemom vazdušnih jastuka i da će naknadno odlučiti o daljim koracima.

ZF/TRW, čije sjedište je u Detroitu, danas nije odgovorila na pitanja da li je sistem prodat drugim proizvođačima automobila.

NHTSA je navela da je eksplozija tog modela mehanizma, koliko se zna, prvi takav incident u svijetu.

Volvo je naveo da će vlasnicima modela S60 i S80, proizvedenih od 2001. do 2003, zamijeniti vazdušne jastuke bez doplate.

Japanski proizvođač auto-dijelova Takata je koristio amonijum-nitrat za stvaranje mini-eksplozije koja bi prilikom sudara napuhala vazdušni jastuk. Međutim, ta hemikalija vremenom propada u kontaktu s vlagom u vazduhu. U tom slučaju eksplozija može raznijeti metalni kanister i poslati šrapnele u kabinu automobila.

Taj mehanizam je odgovoran za smrt 26 ljudi širom svijeta.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo