14°C
Mostar 16°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

04.11.2020 / 10:08 Intervjui - Kenan Alikadić

Usvojiti zakon koji će trenerima i vrhunskim sportistima omogućiti plate

Usvojiti zakon koji će trenerima i vrhunskim sportistima omogućiti plate
Kenan Alikadić / Vijesti.ba
Sport je najneuređenija oblast jer nikada nije bio ministar iz sporta. Drugo, sportisti nemaju lobi kao djelatnici iz oblasti kulture.

Poručio je ovo u intervjuu za Vijesti.ba ministar kulture i sporta KS Kenan Alikadić te prezentirao plan kako riješiti ovu oblast. Govorio je i o spremnosti da se preuzme briga o sedam institucija kulture.

Najavili ste prije nekoliko dana da je u završnoj fazi rješavanje pitanja finansiranja sedam državnih institucija kulture od značaja za BiH. Šta to konkretno znači? Kako će se konačno ovo izuzetno važno pitanje riješiti?

ALIKADIĆ: Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas 7 institucija kulture od značaja za BiH imaju neadekvatan tretman najodgovornijih da budu reprezent kulture i historije BiH.

Od prvog dana madata intenzivno radim na rješavanju statusa ovih važnih institucija, a prije svega njihovog finansiranja. Napravio sam brojne analize, na osnovu onih podataka do kojih sam mogli doći, i rezultat toga je inicijativa koju je Vlada KS uputila prema Vijeću ministara. Suština inicijative jeste da je Kanton Sarajevo spreman da preuzme na sebe privremeno upravljanje i finansiranje ovih institucija. U budžetu za narednu godinu za ove svrhe planiramo izdvojiti 2,7 miliona KM.

Koncept rješenja kojeg smo predložili po prvi put treba da osigura finansiranje institucija se ogleda u privremenom prenosu prava osnivanja jedinstvene upravljačke strukture,  koja će izvrsiti detaljnu analizu stanja u institucijama kao i utrošak sredstava iz budžeta KS.



Krajem prošlog mjeseca iz Ureda visokog predstavnika stigla je na adresu Ministarstva kulture podrška konceptu kojeg ste predložili za rješavanje ovog problema. No, trebat će nam i podrška domaćih vlasti, dakle Vijeća ministara BiH. Jeste li već imali priliku razgovarati s ministrom civilnih poslova ili predsjedavajućim vijeća ministara BiH?

ALIKADIĆ: Uz podršku visokog predstavnika g. Valentina Incka, ranije je stigla i podrška pet ambasadora u BiH.

Kad je riječ o domaćim vlastima, u  ovom trenutku očekujemo očitovanje svih resornih entitetskih i kantonalnih ministarstava na zahtjev državnog Ministarstva civilnih poslova, nakon čega će se ova tema naći pred Vijećem ministara. Imamo uvjeravanja predjedavajućeg Tegeltije da će biti razmotrena pozitivno.

Vaša odluka da transparentnim učinite kriterije i iznose koji se iz ministarstva odvajaju za institucije kulture u KS izazvala je žestoke reakcije. Jedni su ovaj Vaš potez ocijenili odličnim, drugi su Vas oštro kritikovali. Zašto je ovaj Vaš potez izazvao takve reakcije?

ALIKADIĆ: Ovo je prvi put u historiji da se rezultati javnog poziva kao i iznosi objave. Svi zainteresovani su imali uvid u odobren projekat, kao i iznose kojim se isti finansiraju. Mnogim ne odgovara da se javno govori o ovome, jer su objavom rezultata poziva podložni analizi i obavezni realizovati projekte za koje su dobili sredstva. Svi koji su u sportu sredstva zadržavali za sebe dok roditelji finaniraju nastupe djece sada to više ne mogu i osjećaju se ugroženi kada roditelji imaju priliku vidjeti da su odobrena sredstva za rad sa njihovom djecom.

Kada govorimo o ministarstvu na čijem ste čelu rijetko pominjemo sport. Vi instistirate da se kroz zakonske propise moraju rješiti i određeni problemi u sportu. Da li to znači da je na redu izrada novog zakona i kad bi ga mogli očekivati?

ALIKADIĆ: Sport je najneuređenija oblast jer nikada nije bio ministar iz sporta. Drugo, spotisti nemaju lobi kao djelatnici iz oblasti kulture. Oni rade u tišini, svoje mjesto traže rezultatima rada, ali ga ne dobijaju.

Zato je neopodno usvojiti zakon koji ce omogućiti plate za trenere, vrhunske spotiste kao i sportske radnike. Neophodno je definisati obaveze svakog od navedenih, koje se ogledaju u sportskim uspjesima i za to odrediti naknadu koja im pripada. Time bi treneri imali platu za rad sve dok postižu sportske rezultate sa takmičarima,  a takmičari bi imali naknadu i uplaćene doprinose i penziono dok se aktivno bave vrhunskim sportom. Stipendijama, koje smo riješili Pravilnikom, dali smo mogućnost naknade za spotiste do 18 godina.



Šta bi taj novi zakon trebao donijeti sportistima u KS?

ALIKADIĆ: Obzirom da se neće riješiti status sportista na nivoima vlasti kod onih koji su pozvani da riješe ovo pitanje kao i činjenica da KS finansira 90% reprezentacija bitno je da se oblast sporta uredi. Zakon o pravima i obavezama vrhunskih spotista, trenera i sportskih radnika trebao bi zaštiti i motivisati sve sudionike u sportu. Porazavajući je trenutni nivo sporta, sportskih rezultata i sportske infrastrukture u KS. U prethodnih 25 godina bili smo svjedoci odumiraja sporta kao i gašenja brendova ovog grada. Ne mozže ulaganje u sport biti jedino po osnovu visine sredstava koja se ulazu u sport. Evidentno je da u odsustvu sistema praćenja imamo klubove sa milionskim dugovanjima, masovno odustajanje djece u uzrastu do 16 godina. Bitno je zadržavati djecu u sportu, a to je moguce samo uz novi zakon. U konkretnom slučaju, navedeni zakon bi trebao treneru koji trenira i radom omogući spotisti osvajanje evropske medalje, osigurati naknadu od  na primjer 800 kmmjesecno, spotista bi  tako mogao imati godišnju naknadu od 1.000 km mjesečno. A u slučaju postizanja boljeg rezultata naknada bi se povećavala. Ili smanjivala, ukoliko rezultati izostanu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo