0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

02.11.2020 / 23:41 BiH - MVP BIH

Turković u Rijeci razgovarala s predstavnicima Bošnjaka

Turković u Rijeci razgovarala s predstavnicima Bošnjaka
Foto: FENA

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je u Rijeci razgovarala s predstavnicima udruženja koja okupljaju Bošnjake u tom gradu.

Ministrica je najprije položila cvijeće na spomen-obilježju, proučila Fatihu i odala počast Bošnjacima koji su poginuli tokom domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Potom je, u Islamskom centru, u skladu s epidemiološkim mjerama, održala sastanak s predstavnicima različitih udruženja i organizacija, koje okupljaju Bošnjake u Rijeci i Puli, te s predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice u Rijeci.

Na sastanku je govorila o važnosti izgradnje Islamskog centra u Rijeci, te odgovarajući na pitanja prisutnih, govorila o odnosima u Bosni i Hercegovini, godišnjici Dejtonskog sporazuma, otvaranju bh. konzulata u Rijeci, ali i drugim važnim pitanjima, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica je istakla da je važno da Bošnjaci, posebno mlađe generacije, očuvaju i njeguju svoj identitet, uz puno uvažavanje države u kojoj žive.

- Bošnjaci su utkali sebe u temelje Republike Hrvatske i mnogo ljudi je dalo svoje živote boreći se za ovu zemlju. Zaslužni su za današnju Hrvatsku. Njima pripada mjesto i voljela bih da vidim njihovog predstavnika u Saboru Republike Hrvatske. Nažalost, to se u ovom mandatu nije dogodilo. Nadam se da će biti ubuduće, jer to zaslužuju. Oni su se opredijelili da žive ovdje i nema nikakvog razloga da to ne bude priznato, pogotovo imajući u vidu njihov broj, ali i aktivnosti i sve ono što planiraju u budućnosti - rekla je Turković.

Dodala je da smo mi u Bosni i Hercegovini ponosni na naše prethodnike, te da nismo na zločine odgovarali zločinima i nismo na uskraćivanje prava odgovarali na isti način.

- To je naš veliki kapital na koji smo ponosni i koji je prepoznat u cijelom svijetu, uprkos različitim pokušajima podmetanja i pogrešnih interpretacija. Ovaj Islamski centar djeluje impresivno. Jako mi je drago da Bošnjaci i svi pripadnici islamske vjere imaju reprezentativan centar. Mislim da se treba zahvaliti i vlastima ovdje, koje su pomogle. To treba uvažavati i cijeniti. Nadam se da će generacije Bošnjaka koje ovdje odrastaju znati cijeniti ovu zemlju, ali isto tako njegovati ono čemu oni pripadaju, ali i biti vrlo otvoreni prema drugima i drugačijima - kazala je Turković.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo