1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -2°C

28.10.2020 / 20:00 Politika - Denis Čarkadžić za Vijesti.ba

BiH u fokusu sinergije EU i SAD, Dodikovoj igri ističe vrijeme

BiH u fokusu sinergije EU i SAD, Dodikovoj igri ističe vrijeme
Denis Čarkadžić / Vijesti.ba
Politički analitičar Denis Čarkadžić komentirao je za Vijesti.ba izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o zajedničkoj izjavi Srba i Hrvata i prijetnje razdruživanjem od BiH.

Dodikove najave o kreiranju zajedničke izjave, kako je rekao, Srba i Hrvata, prijetnje “razdruživanjem” te referendumom za samoopredjeljenje nisu ništa novo, s tim što su ovoga puta iznesene u do sada najsloženijem i najdinamičnijem unutrašnjopolitičkom i geopolitičkom trenutku kada su u pitanju Bosna i Hercegovina ali i Srbija“, kaže Čarkadžić na početku razgovora.

Naime, dodaje Denis Čarkadžić, nakon što su Crna Gora, Albanija te na kraju i Sjeverna Makedonija postale članicama NATO-a, kad je Zapadni Balkan u pitanju, najveći dio svoje energije Washington već izvjesno vrijeme usmjerava na preostale dvije zemlje u regionu - Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

„Nakon 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za BiH, te dolaska ambasadora Sattlera na čelo Delegacije EU u BiH, svjedočimo i sinergiji i najužoj saradnji Brisela i SAD-a u BiH što je rezultiralo prvo Programom reformi BiH, a onda i rješavanjem pitanja izbora u Mostaru“, podsjeća Čarkadžić. 

Međutim, nastavlja Čarkadžić, nakon što je ambasador SAD-a u BiH, Eric Nelson najavio potrebu promjene Ustava BiH u cilju njenog boljeg i efikasnijeg funkcionisanja, Metthew Palmer potvrdio da reforme ustavno-pravnog sistema BiH i pravosudnog aparata trebaju biti u bliskoj budućnosti ostvarene kroz ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja EK, a Sattler jasno stavio do znanja da do Nove godine očekuje reformirano Visoko sudsko i tužilačko vijeće, novi zakon o sukobu interesa i novi zakon o javnim nabavkama ili novca od EU neće biti, jasno je da ističe vrijeme dvostrukoj geopolitičkoj igri koju Dodik već izvjesno vrijeme pokušava da igra.

„Kada se tome doda da Aleksandar Vučić sporazumom u Vašingtonu, imenovanjem šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića za ambasadora u SAD-u te uklanjanjem promoskovskih kadrova SPS-a sa, za Moskvu ključnih pozicija u Vladi Srbije - ministarstva vanjskih poslova, ministarstva energetike, pokušava da okrene svoj spoljnopolitički kurs u potpunosti ka SAD-u, sve su prilike da će, kako u odnosima sa Zapadom, tako i sa predsjednikom Srbije, Dodik vrlo brzo ostati i bez ovo malo manevarskog prostora koji mu je preostao“, smatra naš sagovornik.

Čarkadžić dodaje da upravo taj mali prostor koji će još kratko vrijeme biti tu, Dodik ovakvim izjavama pokušava da iskoristi ne bi li, plašeći sa njima aktere na domaćoj ali i međunarodnoj sceni, u posljednjem momentu nešto isposlovao za sebe.

„Ovdje treba podsjetiti da je ovakva taktika često imala uspjeha i odjeka u Briselu. Primjera radi kada je Dodik zaprijetio referendumom o Tužilaštvu BiH, a tadašnja šefica diplomatije EU Catherine Ashton ekspresno doletjela u Banja Luku pokrenuvši tada na propast unaprijed osuđeni “strukturalni dijalog o pravosuđu” koji je kasnije iznjedrio niz problema koje danas treba u tom segmentu rješavati“, kaže on.

Čarkadžić smatra da ovoga puta, s obzirom na katastrofalnu situaciju u kojoj se Budžet Republike Srpske nalazi, moguće je da Dodik, da bi jedno vrijeme zaboravio na ovakve izjave, traži neku vrstu finansijske potpore ili barem zaboravljanja na uslove da bi ona stigla.

„U svakom slučaju, mislim da ovoga puta okolnosti nisu takve da idu na ruku ovakvim pokušajima, te da će, ukoliko Dodik pokuša da materijalizuje posljednje najave, veoma brzo pasti u potpunu političku izolaciju i velike probleme, skupa sa onima koji ga na tom putu budu pratili“, kaže naš sagovornik.

On na kraju ističe kako će u svemu vrlo važan biti stav opozicije u RS-u, ali i odgovor stranaka iz Sarajeva.

„Pored odgovora od strane ključnih aktera sa Zapada, prvenstveno SAD-a i Brisela, veoma važan će po tom pitanju biti i stav opozicije u RS-u koja ovoga puta ne bi trebala gutati ovakve udice, ali i odgovor političkih subjekata sa sjedištem u Sarajevu koji bi konačno trebali razumjeti trenutak i bitnost procesa koji se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom“, zaključio je Denis Čarkadžić u razgovoru za Vijesti.ba.


H.LJ


(Vijesti.ba)

Izdvajamo