9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

28.10.2020 / 16:41 BiH - Izbori u BiH

Stranke iz RS uputile poziv u Srbiji za glasanje u Srebrenici

Stranke iz RS uputile poziv u Srbiji za glasanje u Srebrenici

Predstavnici srpskih stranaka iz Srebrenice danas su u Beogradu pozvali građane iz te opštine koji žive u Srbiji, a imaju pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima u BiH, da glasaju za njihovog zajedničkog kandidata za načelnika opštine Mladena Grujičića.

Oni su na konferenciji za novinare najavili da će biti organizovan prevoz iz Srbije za glasanje na izborima u Srebrenici, te one koji imaju pravo glasa pozvali da se opredijele i za neku od srpskih lista.

Grujičić, koji je aktuleni načelnik opštine Srebrenica, rekao je da se do 2016. godine u Srebrenici prelivala "visoka politika", te da je od tada krenulo drugim političkim putem i ekonomskim razvojem opštine.

"Otvorili smo 200 radnih mjesta, započeli nove projekte, pokazali da Srebrenicom mogu da vladaju Srbi i stvorili smo i mnogo bolje uslove života za sve", rekao je on.

Grujičić je pozvao sve koji imaju pravo glasa da izađu na izbore 15. novembra, ističući da su u Srebrenci ranije Bošnjaci dolazili na vlast zahvaljujući glasanju poštom iako u tom mjestu živi više Srba.

On je rekao i da sve srpske stranke imaju jedan cilj - da omoguće opstanak i dolazak ljudi u Srebrenicu, te da postoje i najave da će se Bošnjaci vratiti politici koja teži izdvajanju Srebrence iz Republike Srpske, kao i optužbama za "genocid na račun srpskog naroda".

Predsjednik Opštinskog odbora DNS-a Srebrenice Velibor Rankić rekao je da je Grujičić u prethodnom mandatu pokazao da Srbin može uspješno da vodi Srebrenicu.

"U protekle četiri godine nije bilo incidenata između Srba i Bošnjaka, možda ih je bilo između samih Srba i između samih Bošnjaka", rekao je on.

Rankić, koji je pozvao građane da glasaju za zajedničkog kandidata za načelnika opštine Srebrenica, kao i za ostale srpske liste, ukazao je da se prošlost ne može mijenjati, ali da budućnost može da se gradi.

I predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Srebrenica Radomir Pavlović je pozvao građane Srebrenice koji žive u Srbiji da glasaju na izborima 15. novembra za Grujičića.

On je rekao da su izbori u Srebrenici više od izbora u lokalnoj zajednice, te da se tiču i regionalnih pitanja i zbog najava o reviziji tužbe BiH protiv Srbije.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Srebrenica Momčilo Cvijetinović rekao je da je cilj srpskih stranaka koje su podržale Grujičića da kontinuitet vlast u Srebrenci bude nastavljen.

Prema njegovim riječima, Srebrenica je danas na raspolaganju svim građanima a cilj srpskih stranaka nije da pobijede bilo koga već da se obezbijedi bolji život svima.

I predsjednici opštinskih odbora SRS-a, koalicije Demos-SNP kao i SPS-NDP-PUPS Srebrenice su pozvali građane da podrže Grujičića, kao ida da se opredijele za neku od srpskih lista.

Grujičić je na izborima koji su zakazani za 15. novembar kandidat koalicije "Zajedno za Srebrenicu" koju čine srpske stranke.



(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo