10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

28.10.2020 / 10:48 Svijet - Nagorno Karabah

Azerbejdžan optužio Armeniju za napade na civilno stanovništvo

Azerbejdžan optužio Armeniju za napade na civilno stanovništvo
Foto: FENA

Od 27. septembra, oružane snage Armenije vršile su napade na mete civilnog stanovništva, privatne kuće i civilnu infrastrukturu u Azerbejdžanu na planski, sistematičan i široko rasprostranjen način, navodi se u saopćenju ambasade Azerbejdžana u BiH.

U saopćenju se dodaje da na taj način Armenija grubo krši svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu, uključujući Ženevske konvencije iz 1949. i Dodatne protokole i krši prekid vatre dogovoren 10., 18. i 25. oktobra.

Azerbejdžan optužuje Armeniju da je u posljednjih nekoliko dana vršila napade na civilna područja BM-30 "Smerchom", također poznat kao Tornado. To je sovjetski teški višecijevni raketni lansirni sistem.

 U saopćenju se dalje navodi da su armenske snage izvršile napad na ekipu "Euronewsa" dok su obavljali svoje profesionalne dužnosti kao i na novinare u selima Talish i Sugovushan u regiji Tartar. Međutim, raketni projektil je skrenuo s mete, ekipa je izbjegla napad i prošla sa malim oštećenjem svog vozila.

Od 26. oktobra, ukupno je ubijeno 69 civila, uključujući djecu, žene i stare osobe, 310 civila je hospitalizovano sa teškim povredama. Oko 2.300 privatnih kuća, 90 stambenih zgrada i više od 400 privatnih jedinica oštećeno je i postalo neupotrebljivo kao rezultat namjernih, široko rasprostranjenih i sistemskih napada armenske vojske, zaključuje se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo