10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

28.10.2020 / 09:36 Politika - Ruski ministar

Lavrov: Rusija za ukidanje OHR-a i protiv revizije Dejtona

Lavrov: Rusija za ukidanje OHR-a i protiv revizije Dejtona
Foto: Vijesti.ba

Ne prepoznajemo nikakvu praktičnu potrebu za visokim predstavnikom, njegova funkcija je odavno iscrpljena, kaže u intervjuu za “Glas Srpske” Sergej Lavrov.

- Postoji čak i nešto ponižavajuće u tome da suverena i nezavisna BiH, koja je bila nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN i predsjedavala Komitetu ministara Savjeta Evrope, i dalje ostaje pod spoljnim “nadzorom”. Vrijeme je da se to privede kraju - kaže Lavrov.

Lavrov je danas trebalo da doputuje u posjetu BiH, ali je ona odgođena zbog toga što je ruski šef diplomatije imao kontakt sa osobom zaraženom virusom korona pa je, iz preventivnih razloga, morao da se samoizoluje.

- Sa Republikom Srpskom nas ujedinjuju bliske istorijske i kulturne veze. Cijenimo zaista bratsko uzajamno razumijevanje koje postoji između nas. Rusija kao jedna od država garanata Mirovnog sporazuma potpuno podržava dejtonski status Srpske i njena ustavna ovlašćenja. Nije tajna da značajni dio praktične saradnje sa BiH predstavlja saradnja s Republikom Srpskom. Naši preduzetnici pokazuju interesovanje za industrijski potencijal RS. Razmatra se priključivanje Rusije projektima gasifikacije. Pri tome, želio bih posebno naglasiti da takva kooperacija nije usmjerena protiv bilo koga. Imamo namjeru da i ubuduće podstičemo svestrano unapređenje i proširivanje veza sa RS, rekao je Lavrov.

On kaže da čuje razmišljanja o tome da, navodno, Dejton nije zamišljen kao dugoročni projekat i da ga je potrebno mijenjati, prilagođavati nekim šemama itd.

- To se obično pokreće iz inostranstva. Očigledno je da su pravila utvrđena u Mirovnom sporazumu 1995. godine u suprotnosti sa nečijim interesima i sprečavaju sprovođenje smjernica koje se nameću spolja. Nikako to ne smatramo dovoljnim razlogom za razgovor o reviziji Dejtona koji već četvrt vijeka uspješno obezbjeđuje mir, bezbjednost i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu u cjelini, kaže Lavrov i dodaje:

- Štaviše, trajna vrijednost Mirovnog sporazuma leži u činjenici da je on precizirao osobine unutrašnjeg uređenja BiH, utvrdio ustavni položaj dva entiteta, razgraničio sfere odgovornosti među nivoima vlasti, garantovao jednak status tri konstitutivna naroda, obezbijedio verifikovanu šemu za ostvarivanje njihovih nacionalnih prava, uključujući pravo veta radi zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Zadiranje u ove temeljne postulate znači podrivanje osnova državnosti BiH. Rusija, kao jedan od garanata Mirovnog sporazuma, zalaže se za bezuslovno poštovanje njegovih osnovnih ustavnih načela i poziva sve partnere u BiH i inostranstvu da učine isto. Bilo kakve promjene su prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda u skladu sa propisanom procedurom. Ono što zaista treba da bude revidirano, to je­ prisustvo Kancelarije visokog predstavnika. Niko ne može osporiti činjenicu da je ovaj mehanizam spoljne kontrole bio zamišljen kao čisto privremena mjera. Postoji čak i temeljna odluka o njegovom ukidanju, koja je donesena još 2006. godine, ali njena implementacija stalno se odgađa pod različitim izgovorima. Ne prepoznajemo nikakvu praktičnu potrebu za visokim predstavnikom, njegova funkcija je odavno iscrpljena.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo