11°C
Mostar 13°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

28.10.2020 / 08:12 Svijet - Izbori u SAD

Sedam dana uoči izbora: Biden vodi po anketama

Sedam dana uoči izbora: Biden vodi po anketama
Foto: Vijesti.ba

Sedmicu dana prije američkih predsjedničkih izbora 3. novembra, Joe Biden vodi ispred Donalda Trumpa na nacionalnom nivou sa 10 postotnih bodova, prema anketi Reutersa / Ipsosa.

Nacionalno internetsko istraživanje provedeno od 23. do 27. oktobra pokazalo je da je 52% vjerovatnih glasača reklo da podržavaju Bidena, dok je 42% glasalo za Trumpa.

Pet posto izjavilo je da razmatra kandidata treće strane, a samo 2% reklo je da još ne zna kako će glasati. Gotovo jedna trećina punoljetnih Amerikanaca izjavila je da je već glasala. Biden je vodio 8 postotnih bodova u prethodnoj nacionalnoj anketi provedenoj od 20. do 22. oktobra.

Reuters / Ipsos je anketirao vjerovatne glasače u šest država - Wisconsinu, Pennsylvaniji, Michiganu, Sjevernoj Karolini, Floridi i Arizoni - koje će igrati presudnu ulogu u odluci hoće li Trump osvojiti drugi mandat ili će ga Biden naslijediti.

Najveća razlika je u Wisconsinu, gdje se 53 % anketiranih izjasnilo za Bidena, a 44 za Trumpa. U Michiganu je Biden povećao prednost u odnosu na zadnju anketu sa 51, na 52 %, dok je Trump dobio 43 % glasova.

Najneizvjesnije je u Sjevernoj Karolini gdje je 49 % anketiranih dalo glas Bidenu, a 48% Trumpu.

Prema anketi Reuters / Ipsosa Biden vodi i u Pennsylvaniji, Floridi i Arizoni.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo