2°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 4°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

27.10.2020 / 20:56 Svijet - Istanbul

Turska osudila na zatvorsku kaznu lokalnog uposlenika američkog konzulata

Turska osudila na zatvorsku kaznu lokalnog uposlenika američkog konzulata
Foto: Vijesti.ba

Istanbulski sud u utorak je osudio lokalnog uposlenika američkog konzulata na zatvorsku kaznu zbog pomaganja mreži koju Ankara optužuje za vojni udar iz 2016., u presudi koja bi mogla dodatno zategnuti odnose između Turske i Sjedinjenih Država.

Nazmi Mete Canturku, turskom sigurnosnom radniku u istanbulskom konzulatu, određena je kazna zatvora od pet godina i dva mjeseca. Sud nije pritvorio Canturka, što znaći da će on biti na slobodi čekajući da uloži žalbu na presudu.

Suđenja američkim građanima i službenicima konzulata u Turskoj među brojnim su izvorima nesuglasica između dvije NATO saveznice, čije su se veze zategnule razlikama oko politike prema Siriji i turske nabavke ruskog sistema proturaketne odbrane.

Brige oko njihovih međusobnih odnosa izašle su u prvi plan u posljednjim sedmicama kada je Turska testirala proturaketni sistem S-400, izazivajući bijesnu reakciju Washingtona.

U završnoj argumentaciji u utorak, Canturk je negirao da je sljedbenik imama sa sjedištem u SAD-u, Fetullaha Gulena, koga Turska optužuje za neuspjeli pokušaj puča, i kazao je da je njegovo radno mjesto zahtijevalo koordinaciju s lokalnim zvaničnicima u sigurnosnim pitanjima.

- Po naredbama mog pretpostavljenog, sastajao sam se s ljudima u okviru mog posla. Ti ljudi su bili civilni službenici koje je imenovala vlada. Nije mi bilo moguće znati da li su oni bili umiješani u krivična djela - kazao je.

Njegova supruga Sevim i kćerka Irem također su bile optužene za članstvo u terorističkoj organizaciji ali su oslobođene.

Canturk je treći službenik američkog konzulata koji je osuđen. Hamza Ulucay osuđen je na četiri i po godine zatvora pod optužbama za terorizam. Metin Topuz, prevodilac u američkoj agenciji za borbu protiv narkotika u konzulatu u Istanbulu, osuđen je u junu na devet godina zatvora zbog pomaganja Gulenovoj mreži.

Analitičari tvrde da bi se odnosi između Ankare i Washingtona  mogli dodatno pogoršati ukoliko Joe Biden, demokratski kandidat i favorit u anketama javnosti, pobijedi na američkim predsjedničkim izborima 3. novembra, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo