-3°C
Mostar 0°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

27.10.2020 / 15:54 BiH - Skandal

Ruski interesi: Lavrov na sastanak u Parlamentu pozvao samo Čovića

Ruski interesi: Lavrov na sastanak u Parlamentu pozvao samo Čovića
Foto: Vijesti.ba

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sutra će boraviti u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Jedan sastanak posebno privlači pažnju javnosti. Naime, kako je saopćeno iz državnog Parlamenta, Lavrov će se sutra sastati sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda BiH Draganom Čovićem i zamjenicom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjanom Krišto. Kako Vijesti.ba saznaju, Lavrov je želju za sastankom s Čovićem izrazio preko ambasade Rusije u BiH, a lidera HDZ-a će na sastanku pratiti njegova najbliža saradnica Borjana Krišto.

Radi se o svojevrsnim diplomatskim skandalom, jer su zaobiđena rukovodstva oba doma državnog Parlamenta i izabran sastanak sa predstavnicima samo jednog naroda, tačnije jedne stranke - HDZ-a. Podsjetimo, predsjedavajući Doma naroda je Nebojša Radmanović, Čović drugi zamjenik, a Bakir Izetbegović prvi. S tim da u obzir treba uzeti činjenicu da je Izetbegović pozitivan na koronavirus, pa s tog aspekta sastanak ne bi bio ni moguć. Na sastanku neće biti ni dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma iz reda bošnjačkog naroda Denisa Zvizdića, kao ni dopredsjedavajćeg Nikole Špirića. Naime, diplomatska praksa nalaže sastanak sa predsjednicima i zamjenicima oba doma Parlamentarne skupštine.

O čemu se zapravo radi da se naslutiti iz intervjua kojeg je Lavrov dao zagrebačkom Večernjem listu uoči posjete, u kojem je potvrdio da je ruski pristup po pitanju BiH u skladu sa stavom Hrvatske.

- Mislim da su naši pristupi u skladu sa stavom Hrvatske, koja je potpisala mirovni sporazum i samim time ima svoj dio odgovornosti za njegovu provedbu, ali koja je kao vjerojatno malo tko zainteresirana za realizaciju temeljnih postulata Daytonskog sporazuma. Rusija je u tom smislu spremna pružiti svaku vrstu podrške, poručio je Lavrov.

S druge strane, HDZ BiH i Dragan Čović, koji se i javno zalaže za jačanje ruskog uticaja u BiH, za razliku od zapadnih zemalja u Rusiji ima podršku za svoje prijedloge izmjene izbornog zakona BiH. Radi se, kako navodi prof. Senadin Lavić, o principu “konstitutivnosti naroda” kojeg proklamiraju Beograd i Zagreb, a koji predstavlja zaostali politički oblik rusko-sovjetske predstave o “narodnoj demokratiji”.

Sve su prilike da su samoprozvani nositelj evropskih vrijednosti - HDZ i njegov čelnik Čović, evropske su zamijenili ruskim vrijednostima.

Nakon sastanka s Čovićem, Lavorv će na "neformalno druženje" sa srpskim političarima u Istočno Sarajevo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo