6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

26.10.2020 / 20:00 BiH - Razgovor za Vijesti.ba

Kulenović: RS postoji dok postoji Dejtonski sporazum

Kulenović: RS postoji dok postoji Dejtonski sporazum
Foto: Vijesti.ba

Svima je jasno da bh. entiteti postoje sve dok postoji Dejtonski sporazum, a rigidni pokušaji Milorada Dodika da izmijeni njegovu bit i suštinu u konačnici mogu jedino dovesti do nestanka tvorevine RS.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Adil Kulenović.

Naš sagovornik odbacio je kao besmislene tvrdnje člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše i da je, ukoliko ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

- Ovdje je riječ o jednoj političkoj patologiji Milorada Dodika koja će očito ljude voditi u dalje sukobe, katastrofe i neizvjesnost. Mi ne trebamo ostati ravnodušni na njegove ovakve izjave, ali istovremeno ne trebamo ni stvarati nepotrebnu konfuziju i paniku - kaže Kulenović.

Riječ je o, kako je naveo, izjavama koje graniče s apsolutnim neistinama, s obzirom na činjenicu da BiH nije združena od nekih entiteta, niti je nastala kao združena zajednica, već je autentična država koja je imala svoju dugu historiju, koja je na kraju krajeva obilježena priznanjem u UN-u.

- Svakome je jasno da entiteti postoje dok postoji i Dejtonski mirovni sporazum, a ovakvo Dodikovo tumačenje, ili, pak, rigidni pokušaj da izmijeni njegovu bit i suštinu, u konačnici mogu značiti samo jedno - tvorevina RS, nastala u okviru Dejtonskog sporazuma, će nestati - potcrtava Kulenović.

Naglašava kako je itekako potrebno voditi računa, "ne samo o ovoj patološkoj rigidnoj politici Milorada Dodika, nego i o jednoj puzajućoj strategiji velikosrpskog nacionalizma i njihovih nastojanja da političkim sredstvima ostvare ciljeve koje su u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti zacrtali u posljednjih 100-200 godina".

Ponavlja da zbog Dodikovih izjava ne treba paničiti, ali da se svakako mora imati na umu da on "vodi politiku puzajuće strategije velikosrpskog nacionalizma, pred kojom ne smijemo biti neoprezni".

- Velikosrpska i velikohrvatska politika ponovo na osnovu dogovora Cvetković-Maček iz 1939. godine pokušavaju realizirati ono što su pokušale i u toku posljednjeg rata, samo ovaj put političkim sredstvima - upozorava Kulenović.

Ta srpskohrvatska koalicija, kako ju je nazvao, uperena protiv BiH, nije neka novost i svakom bi trezvenom čovjeku trebala da bude jasna.

- Posljednje izjave Zorana Milanovića u tom kontekstu itekako su odraz te koalicione velikosrpske i velikohrvatske politike prema BIH, a pogotovo nipodaštavajući i sraman odnos prema BiH u kojem se ona svodi na neku zemlju koje nema - zaključuje Kulenović u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo