2°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

26.10.2020 / 19:26 Regija - Usvojen Zakon

Srbija dobija tri nova ministarstva

Srbija dobija tri nova ministarstva
Foto: Tanjug - Vijesti.ba

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u ponedjeljak Zakon o ministarstvima koji propisuje uvođenje tri nova resora - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo za brigu o selu.

Za Zakon o ministarstvima glasalo je 205 poslanika, niko nije bio protiv, ni uzdržan.

Nova Vlada će imati 21 ministarstvo. Vlada Srbije će, pored tri nova ministarstva, imati i ministarstva finansija, privrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ostaju i Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo za evropske integracije, Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture i informisanja.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, pored ostalog, obavljaće poslove koji se odnose na zaštitu i unapređenje ljudskih i manjinskih prava, izradu propisa o tim pravima i pratiti usaglašenost domaćih propisa sa međunarodnim ugovorima i aktima.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju baviće se pitanjima koja se odnose na sistem porodično-pravne zaštite, brak, populacionu politiku, planiranje porodice, unaprjeđenjem i razvojem demografske politike, politike nataliteta i kvaliteta i produžetka života, reproduktivnog zdravlja.

Ministarstvo za brigu o selu baviće se strateškim sagledavanjem položaja sela i seoskog stanovništva, predlaganjem mjera za unaprjeđenje uslova života i rada na selu i njegovanjem tradicije i tradicionalnog načina života na selu.

 


(Vijesti.ba / FoNet)

Izdvajamo