8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

26.10.2020 / 18:00 Regija - Javni natječaj

Slovenska vlada za 2021. nudi aviokompanijama 5 miliona eura subvencija

Slovenska vlada za 2021. nudi aviokompanijama 5 miliona eura subvencija
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Slovenska vlada nudi ukupno 5 milijuna eura subvencija komercijalnim zračnim prijevoznicima koji bi bili spremni u sljedećoj sezoni osigurati najmanje dvije linije tjedno za povezivanje Ljubljane s drugim glavnim europskim zračnim lukama.

Zainteresirani prijevoznici moraju se javiti na javni natječaj, objavljen u ponedjeljak u slovenskom službenom listu, a njime vlada financijskim poticajima nastoji u idućoj sezoni poboljšati zrakoplovnu povezanost Slovenije s destinacijama u Europskoj uniji, ali i "trećim" odredišptima izvan EU. Također nastoji sačuvati redovne linije koje se još održavaju ili obnoviti one koje su aviokompanije ukinule zbog posljedica Covida-19.

Oni koji imaju linije sa Slovenijom ili namjeravaju otvoriti nove linije s nekim slovenskim aerodromom imaju tri roka za prijavu na natječaje, u okviru kojih će im se odobriti ukupno 5 milijuna eura: 1,5 milijuna eura u prvom roku, 2,3 milijuna u drugom i 1,2 milijuna eura u trećem roku, prema kronološkom odvijanju letova tijekom sezone iduće godine.

Oni koji se prijave na treći rok morat će, primjerice, od 31. listopada do 31. prosinca iduće godine imati najmanje dvije redovne linije iz neke od postavljenih destinacija s Ljubljanom, prenosi Hina.

Zračni promet u ljubljanskoj zračnoj luci Brnik, kojom upravlja njemački Fraport, ove je godine naglo pao, ne samo zbog obustave letova na proljeće zbog pandemije Covida-19, nego i kao posljedica stečaja i likvidacije slovenskog nacionalnog prijevoznika Adria Airways u jesen prošle godine.

Prema broju putnika u ljubljanskoj zračnoj luci lani je u njoj promet bio manji za pet posto u odnosu na prethodnu godinu, dok za ovu godinu, po navodima Fraporta, po optimističkom scenariju do kraja godine očekuju oko pola milijuna putnika, što je samo 30 posto onoga što su planirali prije ovogodišnje krize vezanu na pandemiju Covida-19 od koje će oporavljati još više godina. Ponovno vraćanje na razinu od prijašnjih godina očekuje se tek u 2023. godini.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo