0°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 1°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

26.10.2020 / 17:31 Politika - Predsjedavajući Delegacije PSBIH

Softić učestvovao na video-sastanku Grupe '12 plus'

Softić učestvovao na video-sastanku Grupe '12 plus'
Foto: Fena / Vijesti.ba
Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Safet Softić učestvovao je danas na video-sastanku Grupe „12 plus“, najznačajnijeg zakonodavnog tijela unutar IPU.

Tokom sastanka najprije se raspravljalo o poslovniku za izbor predsjedavajućeg Grupe „12 plus“.

Potvrđeno je da mandat predsjedavajućeg Grupe traje dvije godine, a donesena je i odluka da se za ovu funkciju predlože tri kandidata.

Za funkciju predsjedavajućeg Grupe „12 plus“ kandidaturu su istakli zamjenica predsjedavajućeg Senata Holandije Arda Gerkens, kao i predsjedavajuća Delegacije Parlamenta Grčke u IPU Olga Kefalogianni.

Treći kandidat, delegat u Senatu Belgije Andrics Gryffroy, povukao je svoju kandidaturu.

Kandidati su predstavili svoje planove i ciljeve rada, te odgovarali na pitanja predstavnika država članica Grupe „12 plus“, posebno u vezi sa islamofobijom, rasizmom i drugim kriznim pitanjima na globalnom planu.

Predstavnici Grupe „12 plus“ za novu predsjedavajuću Grupe izabrali su zamjenicu predsjedavajućeg Senata Holandije Ardu Gerkens.

Odlučeno je i to da se svi sastanci Grupe, koji su planirani za ovu godinu, prolongiraju za narednu godinu zbog stanja sa pandemijom virusa korona, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo