6°C
Mostar 8°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

26.10.2020 / 15:53 Kultura - Izložba

Kujundžijsko-zlatarski zanat kao kulturna baština u Brusa bezistanu

Kujundžijsko-zlatarski zanat kao kulturna baština u Brusa bezistanu
Foto: Fena / Vijesti.ba
"Kujundžijski-zlatarski zanat" naziv je izložbe i stalne postavke autora Moamera Šehovića, višeg kustosa, koja je otvorena danas u Brusa bezistanu, depandansu Muzeja Sarajeva.

Posvećena je jednom od najpoznatijih starih zanata u BiH i gradu Sarajevu.

U sklopu izložbe postavljena je zlatarska radionica, sa originalnim mašinama, alatima i materijalima s kraja devetnestog i početka dvadesetog vijeka koja će kao stalna postavka biti izložena u Brusa bezistanu.

- Stari zanati nekad su bili dominatni. Više od 80 zanata je bilo na Baščaršiji a sada su vrlo skromni ostaci tog broja. Cilj ove izložbe je da se ti zanati približe široj populaciji pogotovo mlađim generacijama koje nemaju afinitet prema starim zanatima, a to je naše kulturno nasljeđe koje trebamo sačuvati - kazao je Moamer Šehović.

Saradnik na izložbi Mensur Bektić kazao je da ova izložba pokazuje bh. tradiciju i kulturu.

- Izložba prikazuje jedan generacijski krug gdje porodice s koljena na koljeno prenose svoje umijeće, zanatstvo rukotvorine s jedne generacije na drugu - ustvrdio je Bektić, dodavši da konkretno njegova porodica baštini više od 450 godina dugu tradiciju zlatarstva.

Na izložbenim panoima predstavljen je i razvoj zlatarskog zanata u Sarajevu sa fotografijama, opis  samog zanata i generalije o jednoj od najpoznatijih sarajevskih zlatarskih porodica, porodici Saliha Sofića čiji je unuk Bakir Tuzi nastavio porodičnu tradiciju, kao i zlatarskim porodicama Bektić i Bičakčić koje su ustupile nakit i predmete filigranske izrade u promotivne svrhe.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo