11°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

26.10.2020 / 11:51 Politika - Reakcija

SDA: Dodikovi konkretni potezi protiv Dejtona značit će vraćanje Republike BiH

SDA: Dodikovi konkretni potezi protiv Dejtona značit će vraćanje Republike BiH
Foto: Vijesti.ba
Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti "razdruživanje", direktan je udar na Dejtonski mirovni sporazum, saopšteno je iz SDA.

Dodaju da je dogovor o funkcioniranju BiH postignut u Dejtonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obavezu da poštuje Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma.

- Svaki Dodikov konkretan potez protiv Dejtonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Dejtona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala "udruživanjem", niti se može "razdružiti". Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovine stanovništva, navode iz SDA i zaključuju

- Srpsko-hrvatski pokušaji "razdruživanja" BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nosioca takvih politika pred međunarodnim sudovima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo