7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

25.10.2020 / 20:10 Svijet - Bagdad

Sukobile se iračke snage sigurnosti i demonstranti

Sukobile se iračke snage sigurnosti i demonstranti
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Iračke snage sigurnosti sukobile su se u nedjelju u Bagdadu s protuvladinim demonstrantima kada je najmanje 39 ljudi, od kojih je većina policajaca, povrijeđenih, rekli su sigurnosni dužnosnici.

Policijski izvori kažu da su suzavci koje su ispalile sigurnosne snage ozlijedile najmanje sedam osoba.

U zasebnoj izjavi vojnog glasnogovornika rečeno je da su najmanje 32 pripadnika sigurnosnih snaga povrijeđena ručnim bombama koje je bacila grupa za koju se pretpostavlja da se ubacila u među učesnike inače mirnih protesta.

Političari su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti eskalacije nasilja kakvo je bilo prošle godine, javlja Reuters.

Obnovljeni antivladini protesti organizirani su u nedjelju kako bi obilježili godinu dana od masovnih protesta organiziranih zbog korupcije i raširenog siromaštva u naftom bogatom Iraku. U neredima je tada ubijeno više od 500 ljudi.

Ranije tokom dana policija je na učesnike protesta ispalila vodeni top i suzavac kako bi ih spriječila da pređu barikade na mostu koji vodi prema vladinim zgradama.

- Nećemo prestati tražiti svoja oteta prava. Mi smo žrtve korumpiranih vlada - kazao je Najim Abdullah.

Premijer Mustafa al-Kadhimi, koji je na dužnost stupio u maju nakon što je njegov prethodnik smijenjen zbog prošlogodišnjih nemira, predstavio se kao vođa koji podržava proteste.

U televizijskom obraćanju u subotu on se obvezao na održavanje prijevremenih i poštenih izbora, što je zahtjev mnogih prodemokratskih aktivista, i rekao da sigurnosne snage ovoga puta neće naštetiti nijednom mirnom demonstrantu.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo