8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

24.10.2020 / 18:08 Ostali sportovi - Takmičenje na Otoci

Održan plivački miting (Re)start 2020, novi početak za bh. plivanje

Održan plivački miting (Re)start 2020, novi početak za bh. plivanje
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Inkluzivni plivački miting ''(Re)start 2020'' održan je danas na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu u organizaciji plivačkih klubova ''Spid'' i ''Sport time''.

Simboličan naziv takmičenja najavio je novi početak za bh. plivanje, koje je kao i ostali sportovi zaustavljeno početkom godine zbog virusa korona. Poštujući sve stroge epidemiološke mjere i uz saglasnost nadležnih institucija Kantona Sarajevo organizatori su ograničen broj učesnika podijelili u više grupa.

Po broju osvojenih medalja najbolja je bila ekipa ''Sport time'' sa ukupno 56. Drugo mjesto u ukupnom poretku zauzeli su plivači ''GKVS Sarajevo'' sa 40, ispred ''Šarka'' sa 22 odličja.

- Iako je ovo prvo takmičenje nakon više od pola godine neki rezultati dokazuju da su takmičari u minulom periodu i u teškim uslovima vrijedno održavali formu. Dokaz tome, između ostalog, su dva državna kadetska rekorda Iman Avdić na 100 metara slobodno i 200 mješovito. Izdvaja se i novi rekord najboljeg paraplivača BiH  Nermina Memića u apsolutnoj kategoriji na 100 delfin, te Ajdina Karišika na 100 slobodno -  rekao je trener ''Sport time'' Evelin Avdić.

Pokrovitelj mitinga bilo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

- Dugujemo veliku zahvalnost resornom ministarstvu i ministru Kenanu Alikadiću. Podršku smo imali i od Olimpijskog bazena Otoka, te kompanije Bh Telecom. Maksimalno su poštovane sve propisane mjere, bazen je bio potpuno zatvoren za sve osim za učesnike mitinga koji su na plivalište ulazili u manjim grupama. Ovo je pobjeda svih ljubitelja plivanja, ovo je pobjeda inkluzije - poručio je selektor paraplivačke reprezentacije BiH i trener ''Spida'' Amel Kapo, saopćeno je iz Plivačkog kluba ''Spid''.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo