°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

24.10.2020 / 09:53 Fudbal - Priznanje za trenera

Hadžić: Preimenovanje stadiona velika stvar u SAD

Hadžić: Preimenovanje stadiona velika stvar u SAD
Foto:Amir Hadžić/privatni album

Bivši fudbaler FK Sarajevo te bh. omladinski reprezentativac Amir Hadžić prošlog mjeseca u SAD-u je dobio sportsko priznanje, koje se u zapadnim državama daje zaslužnim ljudima.

Naime sportski stadion Univerziteta Mount Mercy u Cedar Rapids, Savezna država Iowa, gdje Amir radi kao fudbalski trener i uči mlade fudbalere, preimenovan je u "Hadžić Field".

Hadžić kaže da je, nagradu u vidu preimenovanja univerzitetskog stadiona u "Hadžić Field", dobio 28. septembra te naglašava da je to velika stvar u Americi.

- Naravno, meni je drago da je Univerzitet prepoznao godine teškog rada i odricanja koji su nam svima donijeli veliki uspjeh. Tokom 25 godina hiljade mladih sportista je prošlo kroz naš program, uključujući desetke mladih igrača s naših prostora - kazao je.  

Spomenuo je neke od njih poput Alena Kudumovića, Harisa Hadžalića, Petra Trivu (nećaka Igora Tudora), Zlatka Tomića (rođaka Bukija Bišćevića), Dragu Ćeranića, Adnana Mahmutagića, Denisa Krdžalića (sina kopljaša Seada Krdžalića), Filipa Kovačevića (nećaka majstora fudbala Admira Smajića), Amera Kapetanovića, Nebojšu Jevtovića, Nenada Simovića (nećaka golmana Zorana Simovića), Nikolu Petrovića, Adina Turanovića.

- Svi ti mladi ljudi su postigli veliki uspjeh ovdje u Americi i širom svijeta, a i ja sam ponosan na njih. Bio bih najsretniji čovjek na svijetu ako sam imao bar malo utjecaja na sve njih, da postanu ne samo bolji igrači na terenu, nego i bolji ljudi. Sve ove godine radio sam za sve naše igrače, koji su prošli kroz naš program. Divno je raditi nešto što voliš i biti respektovan i prepoznat na ovaj način. Ova nagrada je isto tako i priznanje za naš sport, koji svi mi toliko volimo - naglasio je.

Nakon tog priznanja Hadžićeva trenerska priča se ne zaustavlja, a 'planovi su striktno vezani za naš tim i predstojeće državno prvenstvo, ako uspješno prođemo kroz COVID pandemiju ove jeseni'.

- Imamo dobar i kvalitetan tim, sastavljen od igrača iz 17 država, tako da sve to treba uskladiti i uklopiti u cjelinu. Uvijek mi je bilo žao da nisam posvetio više vremena klupskom fudbalu, vjerujem da bi to bio neki sljedeći korak. Moji bivši saigrači su postigli veliki uspjeh na klupskom i reprezentacijskom nivou, uključujući Dadu Petkovića (selektor Švicarske), Harisa Jaganjca (koji je radio za nizozemski Nogometni savez) i Dragana Talajića koji je ostvario trenerski uspjeh širom svijeta. Također, volio bih da Nogometni savez BiH  nastavi s traženjem mladih igrača bh. porijekla, ovdje u Americi - istaknuo je.

Rođen je  i živio je u Sarajevu do decembra 1994. godine i Amir Hadžić prošao je kroz sve selekcije FK Sarajevo i igrao za omladinsku reprezentaciju BiH, kao pionir i junior.

- Igrao sam za 'Famos', 'Unis', 'Igman' iz Konjica, 'Bosnu' iz Visokog i 'Željezničar'. Nakon izlaska u Hrvatsku, u decembru 1994., igrao sam osam mjeseci za NK 'Uljanik' iz Pule (kasnije Pula 1864). U julu 1995., poslije intervjua u Zagrebu, dobio sam "papire" da idem u Ameriku. Došao sam u New York City, u julu 1995. godine. Pošto sam došao spreman iz Hrvatske lige, bio sam uključen u “MLS combine” s nadom da ću igrati za 'New England Revolution'. To se nije ostvarilo iz mnogo razloga, tako da sam se o okrenuo trenerskoj karijeri - priča Hadžić.

Poslije mnogih kurseva i dobivanja trenerskih licenci/diploma nastavio je Hadžić raditi u klupskim mlađim kategorijama, srednjoj školi i univerzitetu.

- Tokom dugogodišnje trenerske karijere, mnogih trofeja i trenerskih nagrada, uključen sam u Iowa High School Coaches Association Hall of Fame 2015. godine. Ova nagrada je na neki način kruna svega, veliko priznanje nadređenih koji su pratili moj 25-godišnji rad - istaknuo je.

Prekookeanska udaljenost i svakodnevna posvećenost poslu nisu umanjili veze Amira Hadžića s rodnim gradom i Bosnom i Hercegovinom.

U sportskom smislu rečeno bio je posebno počastvovan pozivom US Soceccer Educationa da trenira 'U19' tim bh. dijaspore, zajedno s Nenadom Vidakovićem na kampu NS BiH "Otvorena vrata" u Denveru, Colorado, 2015. godine.

- To je bio izuzetan projekt nakon kojeg se mnogim našim mladim talentima iz Amerike otvorio put do mladih selekcija Bosne i Hercegovine. Nadam se da se na tome naša saradnja neće završiti. S našom Bosnom sam mnogo povezan, nakon svih ovih godina. Ne odlazim u BiH često koliko bih to volio, ali pratim zbivanja i u stalnom sam kontaktu sa nekima od starih prijatelja. Posljednji put kad smo bili, moja kćerka Hana je bila oduševljena Sarajevom, ulicama gdje sam odrastao. Hana je čula puno priča o tome i sad povezala sve te priče u stvarnosti. Nadam se da će pandemija proći uskoro, da se zaputim u BiH što prije mogu - istaknuo je Amir Hadžić u informaciji koju je Feni ustupila agencija BHDINFODESK iz Birminghama.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo