1°C
Mostar 5°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

23.10.2020 / 20:20 Svijet - Uz američko posredovanje

Još jedna arapska zemlja "prekinula neprijateljstvo" sa Izraelom

Još jedna arapska zemlja "prekinula neprijateljstvo" sa Izraelom
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Izrael i Sudan u petak su uz američko posredovanje dogovorili normalizaciju odnosa, čime je Kartum postao treća arapska prijestolnica koja je u zadnja tri mjeseca prekinula neprijateljstvo s Izraelom.

Vasel Abu Jusef, član izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije, rekao je da je odluka Sudana o normalizaciji odnosa s Izraelom "novi nož u leđa" Palestinaca, prenosi Hina.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da je dogovor postignut u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i sudanskim premijerom Abdallom Hamdokom.

Put prema postizanju dogovora između arapske i židovske države otvoren je ranije ovaj tjedan kad je Trump odlučio maknuti Sudan s liste država-sponzora terorizma.

"Čelnici su dogovorili normalizaciju odnosa između Sudana i Izraela i kraj neprijateljstva između dviju nacija", stoji u zajedničkom priopćenju triju država.

Izrael i Sudan sada planiraju pokretanje ekonomske suradnje, prvo se fokusirajući na poljoprivredu.

Izrael je u rujnu potpisao sporazume o normalizaciji odnosa s Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što je bio treći dogovor o normalizaciji odnosa između Arapa i Izraelaca od proglašenja židovske države 1948. godine.

Izrael je mirovni sporazum s Egiptom potpisao 1979., a s Jordanom 1994. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo