8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

23.10.2020 / 19:34 Politika - Ambasador BiH u Norveškoj

Makarević na sastanku sa čelnicima Norveškog centra za pomorsku sigurnost

Makarević na sastanku sa čelnicima Norveškog centra za pomorsku sigurnost
Nedim Makarević / Vijesti.ba
Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević razgovarao je sa čelnicima Norveškog morskog spasilačkog društva "The Norwegian Sea Rescue Society", vodećeg centra za pomorsku sigurnost u nordijskoj regiji sa sjedištem u norveškom gradu Hortenu.

Ta norveška organizacija djeluje na optimiranju rada obalske straže i preveniranju nesreća kako u Norveškoj tako i izvan.

-Budući da je Norveška nautička zemlja sa historijatom u nautici još od doba Vikinga, saradnja sa ovakvim i sličnim organizacijama je izuzetno poželjna.S tim uvezi, BiH kao pomorska zemlja ima itekako potrebu za takvom ili sličnom obukom- navodi ambasador Makarević.

To je bila jedna od glavnih tema u razgovoru ambasadora Makarevića sa  Harald Lone, koji vodi Maritime Commercial centar i Boerre Jacoben koji je odgovoran za centar u Hortenu.

U razgovoru je rečeno da Norveška može pomoći BiH ne samo u obuci nego i opremi koja je nužno potrebna za efikasnost obalske straže pa čak i u nabavci plovila koja su potrebna BiH.

Dobivanjem jednog broda za spašavanje u svim vremenskim uslovima, BiH bi dala još jedan snažan signal i potvrdu svima o svojoj suverenosti nad svojom teritorijom u Jadranskom moru, ističe ambasador Makarević.

Također saradnja sa Kraljevinom Norveškom na pomorskom planu je još jedno priznanje našoj zemlji na tome području, zaključuje ambasador Makarević uz napomenu da su tokom razgovora naglašeni više nego dobri bilateralni  odnosi dvije zemlje i očekuje da će mogućnosti pomorske saradnje istaknute tokom sastanka u skorijem vremenu biti realizirane.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo