13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

23.10.2020 / 17:43 Fudbal - Zatraženo očitovanje

Podnesena prijava protiv Dudića zbog komentara nakon Veležovog meča

Podnesena prijava protiv Dudića zbog komentara nakon Veležovog meča
Foto: Arhiv
Nogometni savez Bosne i Hercegovine još jednim potezom razočarao je veći dio fudbalske javnosti u našoj zemlji.

Riječ je, kako piše Faktor, o “repovima” sa utakmice 10. kola Premijer lige BiH između Borca i Veleža. Banjalučani su slavila sa 2:0, ali uz svesrdnu pomoć sudije Miloša Gigovića.

Nakon foklora oko suspenzije za arbitra iz Bosanske Gradiške, koju je režirao Komitet za sudije i suđenje FSBiH, ispostavilo se da je Gigović “nagrađen”, jer svakog vikenda “dijeli pravdu” (proteklog vikenda sudio Omladinsku Premijer ligu BiH, a ovog vikenda će biti glavni sudija meča Prve lige RS).

S druge strane, NSBiH se potrudio da pošalje zastrašujuće upozorenje Feđi Dudiću, treneru Veleža, koji je nakon utakmice ukazao na to da je njegov tim oštećen.

Trener Rođenih morao se “očitovati” odnosno pisati izjavu zbog onoga što je rekao nakon meča protiv Borca.

“Određen je ovdje tok i prije nego što smo došli”, odgovorio je Dudić nakon utakmice na pitanje novinara Arena Sporta “da li je tok utakmice odredilo isključenje Brandaa”:

“Znalo se ovdje sve i prije nego što je počela utakmica. Nemam šta reći. Vratili smo se u 2002, 2003. godinu, kada se osnovala Premijer liga, kada niko nije mogao boda uzeti vani. I onda se pitamo, što kada izađemo u Evropu, ne možemo ništa napraviti. Kako ćemo napraviti? ekao sam sve, pa vi shvatite šta sam rekao”, poručio je tada Dudić.

Komitet za takmičenje NSBiH na čijem čelu je Milorad O. Lale zamjerio je Dudiću zbog onoga što je rekao u kameru Arena Sporta. Lale i kompanija ekspresno su Dudića prijavili Disciplinskoj komisiji NSBiH.

Ovim potezom su, valjda, želje poslati poruku i ostalim trenerima i fudbalskim radnicima da se ne smiju žaliti i na brutalne krađe… Samim time potvrdili su Dudićeve riječi da smo se vratili dvadesetak godina unazad, kada je u fudbalskim krugovima sloboda mišljenja bila zabranjenja i strogo kažnjiva!

Da je Dudić bio tema “disciplinaca” potvđeno je i na internet stranici NSBiH.

-    Disciplinska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 7. oktobra 2020. godine, rješavajući prijavu podnešenu od Komiteta za takmičenje FSBiH, za pokretanje disciplinskog postupka protiv Feđe Dudića, trenera FK Velež Mostar, a odnosi se na kršenje Kodeksa o ponašanju članova NSBiH i neprimjerenog i neodmjerenog komentarisanja u medijima, suđenja i takmičenja unutar Premijer lige BiH, po završetku prvenstvene utakmice 10. kola Premijer lige BiH, sezona 2020/21, između FK Borac Banja Luka – FK Velež Mostar (2:0) odigrane 4. oktobra 2020. godine u Banja Luci, te na osnovu člana 97. Disciplinskog pravilnika FSBiH, ovim putem se traži očitovanje – piše u odluci Disciplinske komisije, uz obrazloženje:

-    Od trenera FK Velež Mostar, Feđe Dudića, vezano za kršenje Kodeksa o ponašanju članova FSBiH i neprimjerenog i neodmjerenog komentarisanja u medijima, suđenja i takmičenja unutar Premijer lige BiH, po završetku prvenstvene utakmice 10. kola Premijer lige BiH, sezona 2020/21, između FK Borac i FK Velež Mostar (2:0).

Imenovani, je dužan po navedenoj prijavi dostaviti očitovanje do 16. oktobra 2020. godine do 12 sati u NSBiH, Sarajevo (Odjel za ligaška takmičenja).


(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo