2°C
Mostar 7°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 1°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

23.10.2020 / 16:11 BiH - Pokrenuti aktivnosti

Kavazović i Zec: Očuvati Počitelj kao unikatnu baštinu

Kavazović i Zec: Očuvati Počitelj kao unikatnu baštinu
Foto: Vijesti.ba
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović danas je primio bosanskohercegovačkog slikara Safeta Zeca. Tema razgovora bila su dva bh. grada - Srebrenica i Počitelj.

Kavazović je ovom prilikom zahvalio Zecu na njegovoj postavci u Srebrenici u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u tom bh. gradu.

- Poseban fokus posvećen je Počitelju, gradu-dragulju naše zemlje, koji je prepušten nebrizi i propadanju, naročito počiteljska kula, medresa i hamam. Slavni slikar izrazio je spremnost da se, budući da među zapuštenim objektima ima i onih sakralnih, zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH angažira na pokretanju aktivnosti na očuvanju Počitelja kao izuzetno vrijedne, unikatne kulturne baštine, te na mobiliziranju nadležnih državnih institucija da tom gradu posvete potrebnu pažnju - prenosi Mina.

Na kraju razgovora Safet Zec je reisu-l-ulemi poklonio i sliku počiteljske medrese kako bi ga, kako je rekao, "podsjećala na žalosno stanje u kome se taj dragocjeni objekat trenutno nalazi".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo