16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

23.10.2020 / 14:48 Ekonomija - Sarajevo

Košarac sa predstavnicima entitetskih ministarstava o unapređenju poljoprivrede

Košarac sa predstavnicima entitetskih ministarstava o unapređenju poljoprivrede
Foto: FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak o aktuelnim pitanjima i mjerama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u oba bh. entiteta.

Sastanku su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i predstavnici resornog ministarstva u Federaciji BiH.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da je BiH dostavila Evropskoj komisiji popunjeni revidirani Upitnik za izvoz crvenog mesa na tržište EU. Analizirane su i dosadašnje aktivnosti u vezi sa mogućnošću izvoza konzumnih jaja na evropsko tržište, pri čemu je konstatovano da će tri ministarstva, u skladu sa nadležnostima, u roku ispuniti neophodne obaveze kako bi se realizovao taj cilj.

Na sastanku su definisani predstojeći koraci potrebni za usvajanje zakona i drugih propisa koji će omogućiti odobravanje i korišćenje sredstava EU u oblasti poljoprivrede.

Ukazano je na neophodnost što skorijeg postizanja dogovora o metodologiji poljoprivrednog popisa i obilježavanja životinja, te je usaglašeno da nadležna entitetska ministarstva i agencije za statistiku preduzmu sve aktivnosti kako bi se ovaj proces mogao provesti u 2023. godini. Zaključeno je da ne postoji potreba za donošenjem zakona o poljoprivrednom popisu, već jedinstvene metodologije na osnovu koje će popis biti izvršen, o čemu postoji saglasnost nadležnih entitetskih ministarstava i agencija za statistiku.   

Na sastanku je razmatrano pitanje donošenja pravilnika za uzgoj industrijske konoplje u BiH i dogovoreno je da tokom novembra bude izrađena radna verzija ovog dokumenta, pri čemu je rečeno da će pitanje prerade industrijske konoplje biti predmet naknadnih razgovora.

Najavljeno je da će uskoro biti održan i sastanak o Strategiji upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskog otpada u cilju izgradnje prve kafilerije u BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo