3°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

23.10.2020 / 13:36 BiH - Javna rasprava

Prof. dr. Šolaja: Mladima nepoznate perspektive euroatlantskih integracija

Prof. dr. Šolaja: Mladima nepoznate perspektive euroatlantskih integracija
Foto: FENA

Mnogo mladih uopće ne poznaje perspektive prostupa BiH euroatlantskim integracijama, pa samim time ne vide ni svoju ulogu u tome  - zaključio je prof. dr. Miloš Šolaja s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banja Luci u petak na javnoj raspravi na temu: „Javno političko mišljenje i euroatlantske integracije: Stavovi mladih”,  koja je održana u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru. 

Predložak za javnu raspravu bili su rezultati istraživanja stavova mladih na temu „Odnos javnog političkog mišljenja prema euroatlantskim integracijama u Bosni i Hercegovini" koje je Centar za međunarodne i bezbjednosne studije proveo među mladima u Banja Luci, Mostaru, Trebinju, Bihaću i Brčkom.

-Mladi u suštini pokazuju veliko nepoznavanje uopće procesa sigurnosti i posebno u tom okviru i procesa pristupa euroatlantskim integracijama kao ni ulogu toga svega u društveno političkom procesu BiH - kazao je prof. Šolaja.

Oni, dodaje prof. dr. Šolaja, također ne prepoznaju svoje mogućnosti i svoju ulogu u tome, kao ni koji su oblici aktivnosti u kojima bi oni mogli da sudjeluju u procesu euroatlantskih integracija BiH.

 -Istraživanje pokazuje da mnogo mladih ne sudjeluju ni u društvenom ni u političkom životu bilo kroz nevladine organizacije ili političke stranke, niti u bilo čemu drugom da bi svojim aktivizmom i odnosom uopće utjecali na pomjeranje tih procesa – naveo je prof. dr. Šolaja.

O rezultatima istraživanja su osim prof. dr. Miloša Šolaje govorili i doc. dr. Dražen Barbarić sa Studija politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i doc. dr. Miloš Grujić s Fakulteta za političke nauke Nezavisnog univerziteta iz Banja Luke.

Inače, na raspravu su pozvani predstavnici institucija Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Hercegovačko-neretvanske županije, predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija i drugih institucija i organizacija te mladi među kojima su i neki koji su sudjelovali u samom istraživanju, no odaziv je bio, pa nikakav.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo