3°C
Mostar 7°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

23.10.2020 / 13:27 BiH - Pismo saučešća

Mahmutbegović: Kasumagić nije odustajao od svojih uvjerenja, stavova i vjere

Mahmutbegović: Kasumagić nije odustajao od svojih uvjerenja, stavova i vjere
Foto: FENA

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je pismo saučešća povodom smrti istaknutog bošnjačkog intelektualca, jednog od najbližih saradnika prvog predsjednika Predsjednistva suverene i nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića i jednog iz grupe bošnjačkih intelektualaca protiv kojih je vođen montirani Sarajevski proces 1983. godine, profesora Ismeta Kasumaguća.

- Gotovo cijelo stoljeće u kojem je živio i djelovao profesor Kasumagić bilo je jedno od najtežih za Bosnu i Hercegovinu i bošnjački narod u njihovoj dugoj historiji. Genocidni planovi i osvajački pohodi zaprijetili su potpunim uništenjem naše zemlje i naroda. Profesor Kasumagić u tim najtežim danima, ali i u decenijama života i rada u jednom represivnom sistemu u kojem je bio proganjan i u dva navrata zatvaran, nije se pokolebao. Nije htio odustati od svojih uvjerenja, stavova i vjere, i bio je spreman da se za njih bori - navodi se u pismu.

Istakla je da je ostao dosljedan i u vjerovanju da samo demokratska, Bosna i Hercegovina u kojoj će biti poštovane svačije slobode i prava, može biti mirna, prosperitetna i zemlja u kojoj će živjeti sretni i napredni ljudi kakav je i sam bio.

- Vjerujući da mijenjanjem sebe, možemo mijenjati i društvo, profesor Kasumagić se decenijama obrazovao, stjecao razna iskustva i specijalizacije, kako na našim prostorima, tako i u svijetu, te postao i ekspert Ujedinjenih nacija, građanin svijeta. Ta svoja postignuća nesebično je založio za dobrobit zajednice, što je vrijedno našeg poštovanja našeg cjelokupnog društva - navodi se u pismu saučešća potpredsjednice FBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo