9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

23.10.2020 / 13:09 BiH - Sarajevo

VSTV imenovao nosioce pravosudnih funkcija

VSTV imenovao nosioce pravosudnih funkcija
Foto: Arhiv
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava dva dana u Sarajevu, donio odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su Adnan Begić, na poziciju sudije Općinskog suda u Bihaću, Dajana Baier-Ćehić na poziciju sudije Općinskog suda u Bihaću, Ivana Brajković na poziciju sudije Općinskog suda u Mostaru, Šejla Gušić  na poziciju sudije Općinskog suda u Mostaru i Aleksandra Kolašinac na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Sarajevu.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su Vibor Vučić na poziciju sudije Okružnog privrednog suda u Banjaluci, Selma Zećo na poziciju sudije Osnovnog suda u Zvorniku, Cvijeta Sekulić na poziciju sudije Osnovnog suda u Bijeljini, Mirjana Radulović na poziciju sudije Osnovnog suda u Banjaluci i Aleksandra Timotić-Ristić na poziciju dodatnog sudije Osnovnog suda u Tesliću.

Na nivou na poziciju tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je Bojana Jolović, i na poziciju dodatnog sudije Suda Bosne i Hercegovine imenovan je Branko Morait, saopšteno je VSTV.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristranosti te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost polova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. decembra 2020. godine, izuzev dodatnog sudije Suda BiH koji će na dužnost stupiti 1. novembra 2020. godine.


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo