0°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 1°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

23.10.2020 / 12:40 Politika - "Građanski univerzalizam" i "bosanstvo"

Zastupnici HNS-a: Pokušaji stvaranja unitarnog koncepta

Zastupnici HNS-a: Pokušaji stvaranja unitarnog koncepta
Foto: Vijesti.ba

Legitimno izabrani predstavnici hrvatskog naroda, koji djeluju u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pozdravili su inicijativu zamjenika predsjedatelja Doma naroda PSBiH Dragana Čovića...

... (Hrvatska demokratska zajednica -HDZ) o obilježavanju 25 godina od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir o suverenosti i postizanju trajnog mira u BiH.

Inicijativa Čovića o obilježavanju 25. obljetnice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir usvojena je na Zajedničkom kolegiju Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH 8. oktobra.

Kako su naveli u saopćenju, Opći okvirni sporazum za mir dogovoren u Daytonu, parafiran u Parizu, sačinjen od 11 Aneksa čini okosnicu moderne, samostalne i suverene Bosne i Hercegovine.

- Danas, 25 godina poslije, posebno važnim držimo Aneks 4. kojim je definirano ustavno uređenje Bosne i Hercegovine i u čijoj je preambuli istaknuto natkrovljujuće načelo Ustava BiH, a odnosi se na konstitutivnost tri naroda - istaknuli su.

Konsocijacijska načela ugrađena u Ustav BiH implementirana kroz konstitutivnost tri naroda s razlogom su postavljena kao temeljno načelo i ustavni meritum, napominju.

U saopćenju ističu da jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda mora biti realizirana kako to nalaže Ustav BiH i usklađena s odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava kako bi legitimno predstavljanje bilo osigurano na svim administrativno - političkim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

- Svjedoci smo kako je upravo to načelo, danas više nego ikad, dovedeno u pitanje, iako se takvim radnjama direktno podriva Ustav BiH i cjelokupan Daytonsko-pariški mirovni sporazum - tvrdi se u saopćenju, koje prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Napominju da je njihova odgovornost pred 25. obljetnicu potpisivanja Mirovnog sporazuma dvostruka prema narodu kojeg će očuvati te i prema domovini koju žele i hoće napraviti europskom zemljom u kojoj se na jednak i ravnopravan način poštuju sva tri naroda i u kojoj su omogućena temeljna ljudska prava.

- Pokušaji stvaranja "građanskog univerzalizma" i unificiranje kategorije "bosanstva", koji bi trebali na silu biti postavljeni iznad konstitutivnosti naroda, jesu pokušaji stvaranja unitarnog koncepta koji ruši temeljne ustavne postavke i sami Opći okvirni sporazum za mir - stava su potpisnici saopćenja.

Smatraju da je danas, više nego ikada, potrebno racionalno političko promišljanje budućnosti BiH i njene europske budućnosti te su izrazili želju da ta usvojena inicijativa u susret 25. obljetnici potpisivanja Daytonskog- pariškog mirovnog sporazuma bude motiv da se preuzme odgovornost prema državi i svim budućim generacijama koje dolaze.

Saopćenje potpisuju zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH Dragan Čović, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara i predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH u Zastupničkom domu PSBiH Nikola Lovrinović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo