1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

23.10.2020 / 11:51 BiH - Austrijska ambasadorica

Hartmann pozvala na proslavu nacionalnog praznika Austrije

Hartmann pozvala na proslavu nacionalnog praznika Austrije
Foto: FENA

Austrijska ambasadorica u BiH Ulrike Hartmann pozvala je sve ljude u Bosni i Hercegovini, sve prijatelje Austrije, da zajedno proslave nacionalni praznik te zemlje 26. oktobar.

Ističe da je Austrija kao snažan zagovarač proširenja Evropske unije u jugoistočnoj Evropi uvijek spremna da pomogne prijateljima.

- Ovo ne potkrepljuje samo angažman Austrije u oblasti očuvanja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini prisustvom austrijskih vojnika, već i mnogobrojne ekonomske i međuljudske veze između Austrije i Bosne i Hercegovine, kao i na hiljade radnih mjesta koja su stvorena zahvaljujući austrijskim investicijama - saopćeno je iz Ambasade Austrije u BiH.

Ambasadorica Hartmann ukazala je na tri važna jubileja za Austriju i to 65 godina od potpisivanja austrijskog Državnog ugovora koji je garantirao punu neovisnost Austrije. Neutralna Austrija je od tada aktivna članica zajednice država koja se temelji na evropskim vrijednostima.

Dvadesetpetgodina je članstva Austrije u Evropskoj uniji koja je sve ljude u Evropi približila jedne drugima, ali ujedno i osigurala ekonomsko blagostanje i 100 godina je postojanja austrijskog Saveznog ustava i austrijskog Ustavnog suda, koji predstavljaju osnovu funkcionirajuće vladavine prave i podjele vlasti u Austriji – i u vremenima krize, saopćeno je iz Ambasade Austrije u BiH.

Sve aktivnosti povodom navedenog dana bit će realizirane u digitalnoj formi.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo