2°C
Mostar 7°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 1°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

23.10.2020 / 11:50 BiH - U posljednjih sedam dana

Sa teritorije BiH udaljena 23 strana državljana

Sa teritorije BiH udaljena 23 strana državljana
Foto: FENA

Služba za poslove sa strancima (SPS) kontinuirano provodi pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca u Bosni i Hercegovini, a radi suzbijanja ilegalnih migracija i udaljenja ilegalnih migranata iz BiH.

U posljednjih sedam dana, SPS je s teritorije Bosne i Hercegovine udaljila 23 strana državljana, među kojima je 19 državljana Turske, dva Tunisa, jedan Irana i jedan državljanin Slovačke.

Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja te su do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine boravili pod nadzorom u Imigracionom centru.

Na osnovu Sporazuma o Readmisiji sa R. Srbijom, državljani Tunisa su vraćeni u Republiku Srbiju, dok su drugi stranci vraćeni u zemlje porijekla.

Kao rezultat provedenih operativnih aktivnosti SPS je u istom periodu, zbog nezakonitog ulaska ili boravka, izrekao mjeru protjerivanja za 18 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani - Maroka, Nepala, Libije, Albanije, Slovačke i Turske.

Spomenuti strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

SPS je u posljednjih sedam dana registrovao 160 migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil, što je za 23 posto manje u odnosu na prethodnu sedmicu kada je 210 migranta iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.261 migrant, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo