-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

23.10.2020 / 10:11 Ekonomija - Priština

Bh. privrednici učestvovali na Sajmu' AGROKOS 2020'

Bh. privrednici učestvovali na Sajmu' AGROKOS 2020'
Foto: FENA

Privredna delegacija Bosne i Hercegovine  peti put zaredom, uz finansijsku podršku Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, učestvovala je na 20. međunarodnom sajmu agrobiznisa, hrane, pića i gastronomije “AGROKOS 2020” u Prištini.

Ove godine na bosanskohercegovačkom štandu svoje proizvode izložile su firme članice As Holdinga  - As Jelah, Klas Sarajevo, Sprind Sarajevo, Vispak Visoko, Ac Food Velika Kladuša i Solana iz Tuzle.

Direktor Sajma Bekim Xhafa je na otvaranju iskazao zahvalnost bosanskohercegovačkoj privrednoj delegaciji i Privrednoj komori Federacije BiH na podršci održivosti ovog sajma, koja je i u vrijeme carinskih barijera, aktuelnog viznog režima, te u jeku Covid pandemije, stala uz privrednike i time pružila priliku za povratak kvalitetnih bosanskohercegovačkih proizvoda na tržište Kosova.

Predsjednik Privredne komora FBiH Mirsad Jašarspahić je tom prilikom zahvalio organizatorima na gostoprimstvu i višegodišnjoj saradnji, ističući velik značaj zajedničkih aktivnosti na ukidanju sto posto carinskih opterećenja na robu bosanskohercegovačkog porijekla, kao i na bezrezervnoj podršci pri organizaciji učešća bh. privrednika na sajmu AGROKOS u proteklih pet godina.

Direktor izvoza AS Holdinga Vedad Halilović održao je video prezentaciju AS Holdinga koja je izazvala veliki interes domaćih privrednika. Kao jedan od najvećih prehrambenih proizvođača u ovom dijelu Evrope, AS Holding je iskazao interes za tržište Kosova, na kojem su sa jednim dijelom asortimana prisutni dugi niz godina.

- Jedna od najvećih prepreka ka još boljoj poslovnoj saradnji je aktuelni vizni režim koji uistinu predstavlja veliki problem za nesmetan promet ljudi, roba i usluga - istakao je Halilović.

Tokom sajma bh. privrednici su ugostili domaće distributere i kupce. Ovogodišnji sajam AGROKOS pored privrednika iz regije ugostio je i privredne komore iz Engleske, Italije, OAK Nezavisnu asocijaciju privrednika Kosova, kao i Privrednu komoru ugostitelja i hotelijera Kosova, saopćeno je iz Privredne komore Federacije BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo