9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

23.10.2020 / 10:06 Kultura - "Plovidba"

Ćehajić: Nakon Sarajeva, brodovi su zaplovili na jug obogaćeni novim radovima

Ćehajić: Nakon Sarajeva, brodovi su zaplovili na jug obogaćeni novim radovima
Foto: FENA

Društvo za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj organizirat će u subotu, 24. oktobra u tom hercegovačkom gradiću samostalnu izložbu "Plovidba" skulptorice Lejle Ćehajić, u sklopu projekta "MLAZ-Počitelj: prostor susreta, dijaloga, slobode" koji je podržala Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

- Ova izložba brodova, sirena i ostalih bića crnih dubina već je bila postavljena u sarajevskoj galeriji "Java" prije dvije godine. U Počitelju je planirano još ljetos da se postavi, ali meni nije bio dobar osjećaj usred svih ovih pritisaka, psihoza i svega što prati ovo stanje pandemije. Sada smo se odlučili ipak da se desi, iz jake potrebe da se bar na trenutak izađe iz težine svega ovoga, osjećaja zatvorskog kruga, da se duševno nahranimo, osjetimo normalnim, slobodnim, bar za kratko - "uz sve preporučene mjere", naravno - ističe Ćehajić za Fenu.

Prije dvije godine kad je ova izložba postavljena nosila je naziv "Brodovi", a sada, kako kaže Lejla Ćehajić, brodovi su zaplovili na jug obogaćeni sa nekoliko novih radova.

- Interesuje me koju će atmosferu imati u drugom ambijentu - navodi skluptorica Lejla Ćehajić, dodavši da je u Počitelju uvijek zadovoljstvo biti i puniti baterije u prelijepom i inspirativnom ambijentu.

Brodovi Lejle Ćehajić koji će da "zaplove" do Počitelja su, kako je podvukla, intuitivne i vizualne sugestije nekih unutarnjih simbola, misli. Zajedničko dejstvo svih elemenata stvara zasebne svjetove koji pričaju svoje priče i smisao kroz intuitivna i vizualna iskustva...

- Oni imaju tu asocijaciju puta, života, svijeta za sebe koji plovi negdje - ustvrdila je u izjavi za Fenu Ćehajić.

Izložba će biti otvorena u 14 sati, u prostorijama Društva MLAZ u Počitelju.

Lejla Ćehajić  rođena je 1978. godine u Sarajevu. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo, u klasi profesora Luke Ilića. Diplomirala je 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku kiparstvo, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2005. godine te Umjetničkog savjeta ULUBiH-a od 2010. do 2014. godine. Živi u Sarajevu i profesorica je u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo