4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

22.10.2020 / 15:45 Svijet - Bejrut

Saad Hariri imenovan za novog libanskog premijera

Saad Hariri imenovan za novog libanskog premijera
Saad Hariri / Vijesti.ba
Premijer Libana u tri navrata, Saad Hariri, u četvrtak je imenovan na tu poziciju i odmah je obećao vladu tehnokrata predanu reformskom planu koji podržava Francuska.

Hariri je izjavio da će oformiti „vladu nepolitičkih eksperta sa zadatkom ekonomskih, finansijskih i administrativnih reformi sadržanih u mapi puta francuske inicijative“.

- Brzo ću raditi na formiranju vlade jer vrijeme brzo ističe i ovo je jedina i posljednja prilika za našu zemlju – dodao je.

Predsjednik Michel Aoun imenovao je Haririja da formira novu vladu koja bi izvukla zemlju iz krize nakon što je većina parlamentarnih grupacija podržala njegovu nominaciju.

Hariri, koji je prethodno predvodio tri vlade u Libanu, odstupio je prije skoro godinu dana pod pritiskom protesta bez presedana protiv političke klase.

- Predsjednik je pozvao Saad al-Deen al-Haririja kako bi mu uručio zadatak formiranja vlade – izjavio je portparol libanskog predsjedništva.

Haririja je podržala većina od 65 poslanika, dok su 53 bila suzdržana.

Liban se bori s najtežom političkom krizom u decenijama i još se oporavlja od razorne eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo više od 200 ljudi i koja je razorila velike dijelove libanske prijestonice u augustu.

Aoun je upozorio u srijedu da bi novi premijer, treći u godinu dana, morao provoditi reforme i boriti se protiv korupcije.

Relativno nepoznati diplomata, Mustapha Adib, nominiran je za premijera krajem augusta nakon ostavke njegovog prethodnika Hassana Diaba u periodu poslije smrtonosne eksplozije u luci.

Adib je obećao formirati vladu eksperata, u skladu s uslovima koje je postavio francuski predsjednik Emmanuel Macron kako bi pomogla u spašavanju korupcijom preplavljene zemlje od njene najteže ekonomske krize.

On se, međutim, suočio s otporom nekih od vodećih stranaka i podnio je ostavku nakon skoro mjesec dana, ostavljajući Liban nemoćnim da se suočava s bujajućim siromaštvom i posljedicama najteže katastrofe u mirnim vremenima, prenosi AFP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo