1°C
Mostar 8°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

22.10.2020 / 15:28 BiH - "Općine bez brana"

Bihać i Istočno Sarajevo potpisali Deklaraciju o zabrani gradnje hidroelektrana

Bihać i Istočno Sarajevo potpisali Deklaraciju o zabrani gradnje hidroelektrana
Foto: FENA
Deklaraciju "Općine bez brana" danas je, nakon sastanka sa predstavnicima Koalicije za zaštitu rijeka BiH, potpisao gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, obavezavši se da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku ...

... za izgradnju brana ili hidroelektrana na teritoriji tog grada bez konsultacija s građanima.

Vijećnici Bihaća su već usvojili Deklaraciju o zaštiti rijeke Une, a ovom Deklaracijom stavljaju pod zaštitu i ostale rijeke ove općine.

- Ako igdje postoji grad i građani koji žive sa svojom rijekom, koji se rađaju sa svojom rijekom i štite je i čuvaju, onda smo to mi Bišćani i mislim da onaj slogan "Grad zaljubljen u svoju rijeku" najbolje govori o tome svemu - kazao je Fazlić.

Izrazio je nadu da u Bihaću nikad neće biti dozvoljena izgradnja bilo kakvih zahvata na rijeci Uni.

- Za nas je Una zaista životno važna, mi se ponosimo s njom, to je dio života Bišćana i oko toga neće biti kompromisa. Želim takođe da naglasim da se iza te velike priče oko malih hidrocentrala najčešće kriju interesi investitora, korupcija i kupovanje podrške političara i mi na takve igre nikada nećemo pristati - kazao je Fazlić.

Potpredsjednik Centra za životnu sredinu i predstavnik Koalicije za zaštitu rjeka BiH Viktor Bjelić je naglasio da su svaki potok i svaka rijeka važni za život flore, faune i ljudi.

- Bišćani su uvijek bili posvećeni svojoj jedinoj smaragdnoj ljepotici, a njene pritoke su jednako važne. Ovakvo opredjeljenje grada Bihać daje novu energiju jer podrška raste, što nas uvjerava da smo na dobrom putu dodao je Bjelić.

Na prijedlog predsjednika Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslava Lučića, prošle sedmice je deklaraciju "Općine bez brana" usvojila i Skupština grada Istočno Sarajevo u čijem sastavu su općine Istočna Ilidža, Pale, Istočni Stari Grad i Trnovo, kao i općine Sokolac i Istočno Novo Sarajevo, koje su već potpisale Deklaraciju.

Lučić je istakao da je Skupština jednoglasno usvojila Deklaraciju, čime su jasno izrazili svoj stav da ne žele izgradnju MHE na prostoru Istočnog Sarajeva. Oni poručuju svima koji planiraju praviti MHE na rijekama na teritoriji njihovog grada neće imati podršku lokalne samouprave.

Iz Udruženja Aarhus centar u Sarajevu ističu da su nakon obilaska terena i lokaliteta gdje je izgrađena MHE "Podivič" shvatili da se mora hitno djelovati kako bi se spriječila dalja degradacija Kasindolske rijeke izgradnjom MHE "Samar" i MHE "Slapi".

Koordinatorica Koalicije za zaštitu Rijeka BiH Dragana Skenderija ističe da je potpisivanju Deklaracije prethodila dobra komunikacija s predstavnicima gradova Bihać i Istočno Sarajevo, saopćeno je iz te koalicije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo