8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

22.10.2020 / 12:26 Ostali sportovi - Predsjednik MOK-a

Thomas Bach: Neće biti isključenja sa Igara zbog korone

Thomas Bach: Neće biti isključenja sa Igara zbog korone
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach snažno je odbacio moguće izuzeće nekih reprezentacija s ljetnih olimpijskih igara u Tokiju zbog loše epidemiološke slike novog koronavirusa u njihovim zemljama.

Ne očekuje ni da će se reprezentacije same odreći nastupa u Tokiju.

- Svih 206 nacionalnih olimpijskih komiteta su odlučni i uvjereni da će nastupiti na Igrama - rekao je čelnik MOK-a.

Nijemac je dodao da nijedna reprezentacija neće biti isključena iz Igara.

- Sportisti nisu odgovorni za moguće pogoršanje korona krize. Ako tokom Igara budu negativni i budu slijedili korona protokol kao i ostali onda nema prepreka za olimpijski nastup - rekao je Bach u intervjuu na Instagramu s njemačkim bacačem koplja Johannesom Vetterom. 

Zbog pandemije korone, organizatori su zajedno s MOK-om odgodili ljetne olimpijske igre u Tokiju za godinu dana, za ljeto 2021. Radna grupa trenutno priprema mjere za olimpijske igre u uslovima korone, uključujući moguća ograničenja ulaska za sportiste i delegacije.

- Trenutno nije moguće tačno reći šta će iz ovoga proizaći - rekao je Bach. Očekuje se da će japanska strana predstaviti privremeni izvještaj u decembru.

U vezi razvoja vakcine protiv novog koronavirusa, MOK postaje "iz sedmice u sedmicu sve sigurniji", uvjeren je Bach. Moguće je da će nekoliko kompanija već do kraja godine predati prijave za ubrzano odobravanje vakcina.

- Ovo su dobre vijesti, naravno - rekao je Bach, koji ni na koji način nije zabrinut zbog potencijalnih nuspojava novog cjepiva na sportiste.

- Treba vjerovati zdravstvenim vlastima - naglasio je 66-godišnjak.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo