7°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

22.10.2020 / 09:06 Regija - Konstitutivna sjednica

Srbija dobija nove poslanike u Skupštini na čelu sa Ivicom Dačićem

Srbija dobija nove poslanike u Skupštini na čelu sa Ivicom Dačićem

Poslanici Skupštine Srbije danas će nastaviti konstitutivnu sjednicu koju su započeli 3. augusta 2020. godine i na kojoj su im do sada samo verifikovani mandati.

Kako je u utorak uveče najavio Aleksandar Vučić, predsjednik Srpske napredne stranke koja u ovom sazivu ima apsolutnu većinu, za predsjednika Skupštine Srbije biće predložen lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

Na današnjoj sjednici poslanici bi trebalo da razmotre preostale četiri tačke dnevnog reda, a to su: izbor predsjednika Narodne skupštine, izbor potpredsjednika, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine i izbor članova radnih tijela.

Poslanici bi poslije konstitutivne sjednice trebalo da donesu izmjene zakona o Vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sjednici mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić poslanicima iznijeti svoj ekspoze i prijedlog sastava svog kabineta.

Rok za izbor nove Vlade Srbije po zakonu ističe 90 dana poslije potvrđivanja mandata narodnih poslanika, što je u ovom slučaju 1. novembar 2020. godine.

Dačić je izjavio da je za svakog državotvornog političara najveća čast biti na čelu najvišeg predstavničkog tijela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji.



(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo