0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

22.10.2020 / 08:55 Muzika i Film - Jednoglasna odluka

Bajaga dobitnik nagrade "Darko Kraljić" za popularnu muziku

Bajaga dobitnik nagrade "Darko Kraljić" za popularnu muziku

Muzičar Momčilo Bajagić Bajaga osvojio je nagradu "Darko Kraljić" za 2019. godinu, za muzičko stvaralaštvo/životno djelo u domenu popularne muzike, čija će dodjela biti u utorak, 27. oktobra, u sali Udruženja kompozitora Srbije (UKS), saopštili su sinoć iz udruženja.

Odluku je jednoglasno dio stručni žiri u sastavu Radoslav Graić, predsjednik, i kompozitori Vojkan Borisavljević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović.

"Iza Momčila Bajagića je bogata diskografija i veliki broj hitova koji ga smeštaju u sam vrh rok scene u Srbiji i eks Jugoslaviji, i danas njegovi koncerti okupljaju brojnu publiku, kako u Srbiji tako i u regionu", naveo je žiri.

Ističu da je dobitnik nagrade rok muzičar, kompozitor, tekstopisac, gitarista, vokalni solista i frontmen svoje grupe, i pišu o nedavnim uspesima muzičara, kada je bila serija koncerata sa Simfonijskim orkestrom i horom RTS-a, decembra 2019. godine u Sava centru, gde je obeležio 35 godina umjetničkog rada.

Dirigent i kompozitor Vojkan Borisavljević u ime cijelog žirija je zaključio: "Stvaralaštvo autora spada u sam vrh popularne muzike na našim prostorima, njegove kompozicije oduvijek izazivaju duboke emocije kod svih generacija slušalaca, a pjesma "Moji su drugovi" predstavlja nezvaničnu himnu svih raseljenih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije".

Muzikolog Ivana Trišić, predsjednica Udruženja, kaže da je stvaralašto Momčila Bajagića odlikuje neiscrpna muzička mašta, neposrednost i nenametljivost izraza u tumačenju samog autora, kao i emotivnost, koja se neodoljivo prenosi na slušaoce, a stihovi koje sam piše za svoje pesme, imaju umjetničku vrednost i nezavisno od muzičkog sadržaja.

Na svečanosti u utorak u Mišarskoj ulici 12-14 povodom nagrade govoriće kompozitor Rade Radivojević, potpredsjednik UKS-a, Petar Peca Popović, rok novinar i publicista, i Srđan Marjanović, predsjednik Sekcije kompozitora džez i zabavne muzike UKS.

U muzičkog dijelu programa učestvovaće sam laureat i klavijaturista Aleksandar Saša Lokner, iz zajedničkog benda "Bajaga i Instruktori", a emitovaće se i video projekcija sa njihovih nedavnih koncerata.

Reditelj ove male svečanosti je Marko Bajagić.



(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo