14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

21.10.2020 / 18:13 BiH - Uz prisustvo ambasadora

Izborne prevare: CIK i tužilaštva u BiH usvojili 5 zaključaka

Izborne prevare: CIK i tužilaštva u BiH usvojili 5 zaključaka
Foto: Vijesti.ba

Na inicijativu Centralne izborne komisije (CIK)  BiH danas je održan online sastanak Centralne izborne komisije BiH sa predstavnicima tužilaštava u BiH.

Među više od 30 učesnika, sastanku su prisustvovali Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, predstavnici entitetskih, kantonalnih, okružnih tužilaštava i Tužilaštva Brčko distrikta BiH. Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH te predstavnici Delegacije EU u BiH i Ambasade SAD-a u BiH.

Na početku sastanka  Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH je prisutne informirao da je Centralne izborna komisija BiH donijela Odluku o  postupanju  Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine s ciljem osiguranja tačnosti, ažurnosti i integriteta izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine kao i sprječavanje zloupotreba u vezi sa glasanjem izvan Bosne i Hercegovine.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić je tokom svog obraćanja istakla da je Tužilaštvo BiH  uzelo u prioritet rad na predmetima zloupotreba u izbornom procesu te je navela da su istrage u toku.

Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH je informirao učesnike sastanka o brojnim aktivnostima koje provodi to tužilaštvo u vezi sa zloupotrebama u izbornom procesu a koja su ostali učesnici sastanka ocijenili kao veoma korisna za njihova naredna postupanja.

Današnji sastanak je imao za cilj razmjenu informacija, dogovor oko daljnjeg postupanja u krivičnim predmetima koji se odnose na zloupotrebe u izbornom procesu.

Sastanak je ocijenjen kao veoma konstruktivan a usvojeno je pet zaključaka.

U prvom zaključku se navodi da je postignut opći konsenzus o provedbi Zaključka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kojim se skreće pažnja svim tužilaštvima u BiH da se predmeti koji se odnose na zloupotrebu biračkog prava, falsificiranje rezultata izbora i glasanja, utvrđivanje tačnih rezultata, te ostalih predmeta, koji mogu imati znatnog utjecaja na integritet izbornog procesa definiraju kao prioritet u radu ovih institucija prije, u toku i određenom vremenu nakon izbora, do objave konačnih rezultata izbora.

Potrebna je brza uzajamna razmjena informacija u cilju efikasne provedbe istražnih radnji. U cilju realizacije ovoga zaključka, institucije će imenovati kontakt osobe radi omogućavanja direktnog i brzog kontakta, navodi se u drugom zaključku.

U slijedećem se kaže da će Centralna izborna komisija BiH što hitnije proslijediti prijave nadležnim tužilaštvima u BiH na postupanje.

Naredni zaključak  navodi da su se svi učesnici sastanka složili da će insistirati na procesuiranju svih zloupotreba u izbornom procesu, kao i prevenciji i sprječavanju svih zloupotreba u izbornom procesu.

Peti zaključak navodi da je nakon izbora potrebno intenzivirati saradnju između Centra za edukaciju Centralne izborne komisije BiH i entitetskih centara za edukaciju sudija i tužilaca u cilju educiranja tužilaca i sudija o pitanju kompleksnosti izbornog procesa, te zloupotreba u izbornom procesu.

Učesnici sastanka su se složili da sa sastanka treba otići snažna poruka javnosti da postoji snažno opredjeljenje nadležnih institucija da se zaštiti Izborni zakon BiH, prava koja iz njega proizilaze i izborni proces u cjelini, saopćava Ured za informiranje CIK-a BiH.

(Vijesti.ba / FENA)   

Izdvajamo