3°C
Mostar 7°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

21.10.2020 / 17:13 Svijet - Gradnja naselja

Palestinske vlasti traže od EU da uvede sankcije Izraelu

Palestinske vlasti traže od EU da uvede sankcije Izraelu
Foto: AA

Palestinske vlasti zatražile su od  Evropske unije da uvede sankcije Izraelu u odgovoru na gradnju naselja na palestinskim teritorijama, izjavio je u srijedu visoki palestinski zvaničnik.

- Sastanci će biti održani s evropskim zvaničnicima u ovoj sedmici, u cilju aktiviranja onoga što su objavile evropske sile osuđujući izraelske aktivnosti na širenju naselja – izjavio je Abdul Rahim al-Farra, palestinski ambasador u EU, za zvaničnu radio stanicu Glas Palestine.        

- Mi ćemo zahtijevati od EU da uvede sankcije Izraelu jer nije prekinuo svoje aktivnosti širenja naselja i samo razumije jezik sankcija – dodao je on.

Prošlog su petka evropske sile objavile saopćenje u kome osuđuju izraelsko odobrenje gradnje hiljada novih stambenih jedinica na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Britanije, Italije i Španije u zajedničkom saopćenju su pozvali Izrael da zaustavi svoje aktivnosti širenja naselja i da poštuje rezoluciju 2334 Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi Xinhua.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo