6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

21.10.2020 / 15:54 BiH - Predsjednik DNS-a

Nenad Nešić pozvan u MUP RS, odbio dati izjavu

Nenad Nešić pozvan u MUP RS, odbio dati izjavu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić pozvan je danas u Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, ali kako je za Mondo potvrdio njegov advokat, on je odbio dati izjavu.

Advokat Branislav Cvijanović je potvrdio da je sa svojim klijentom došao u službene prostorije, ali da izjavu nije dao. Međutim, nije precizirao na koje okolnosti je Nešić pozvan u policiju.

"Izjavu nije dao, a daće je kada i ako bude pozvan u Okružno javno tužilaštvo," dodao je Cvijanović.

Lider SNSD Milorad Dodik je prije par dana, nakon izlaska DNS-a iz vladajuće koalicije, poručio da će se sumnjama u kriminal iza kojeg stoji Nešić pozabaviti i policija.

"Bilo je previše zloupotreba, izgubljeni su milioni maraka, jer Nešić nije dao posao jednoj firmi i zbog monopola koji su inače imali u Istočnom Sarajevu. Ovo se više nije moglo izdržati, znate da je, dok je još Marko Pavić bio na čelu stranke, Nešić šutao novac na jednoj zabavi," rekao je tada Dodik.

''Ispitan po naredbi Okružnog tužilaštva"
Agencija Srna, pozivajući se na svoja saznanja, objavila je da je Nešić ispitan u svojstvu osumnjičenog u prostorijama Uprave kriminalističke policije po naredbi Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka u okviru istrage da je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja i neizvršenje sudske odluke.

Prijavu protiv Nešića, prema nezvaničnim saznanjima Srne, Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnijela je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH u vezi sa postupkom javnih nabavki za zaštitu i redovno održavanje regionalnih i magistralnih puteva iz oblasti jedan.

Prijava je podnesena u januaru ove godine i već duži vremenski period radilo se na ovom predmetu.

Prema saznanjima Srne, Nešić je na tenderu prihvatio ponudu preduzeća koja je bila skoro 12 miliona KM veća, odnosno iznosila je 26 miliona KM, dok je druga ponuda, koju je on odbio iznosila 14 miliona KM.

Za vrijeme žalbenih i upravnih postupaka, navodi Srna, firme koje su izvodile radove iz ugovora koji su bili predmetom rješavanja u navednim postupcima a za koje radove su ispostavljali privremene situacije plaćanje je odobravao direktor "Puteva" Nenad Nešić iako je znao da prema odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH nije mogao ni zaključiti niti realizovati ugovor o javnim nabavkama radova sve dok ne budu iscrpljene sve mogućnosti za žalbe ponuđača u upravnom postupku ili tužbe u upravnim sudovima te donesene konačne odluke.




(Vijesti.ba / Mondo)

Izdvajamo