2°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

21.10.2020 / 12:32 Obrazovanje - Potpisani ugovori

Novčane nagrade nadarenim učenicima i studentima bez roditelja ili iz socijalno ugroženih porodica

Novčane nagrade nadarenim učenicima i studentima bez roditelja ili iz socijalno ugroženih porodica
Foto: Fena / Vijesti.ba
Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača potpisao je danas ugovore s 21 nadarenim učenikom i studentom bez oba roditelja ili koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

Riječ je o učenicima i studentima koji su zadovoljili uslove poziva za kandidovanje ovih kategorija za dodjelu novčanih nagrada iz Tekućeg tranfera neprofitnim organizacijama - "Dječija nedjelja".

- U cilju implementacije Konvencije za zaštitu djeteta, prva sedmica u oktobru se provodi u znaku Dječije nedjelje, manifestacije kojom se želi pružiti podrška odgoju i razvoju djece, uključujući one koji izlaze iz mjera socijalne zaštite - kazao je Drljača nakon potpisivanja ugovora.

Kako je kazao, Ministarstvo rada i socijalne politike utvrdilo je na osnovu poziva i nominacija da 21 osoba ispunjava kriterije poziva, te da na ovaj način tim osobama želi pokazati da društvo brine o njima.

- Radi se o nadarenoj djeci i studentima, koji su pokazali značajne rezultate, a koji će dobiti sredstva u visini do 1.200 KM. Društvo ima obavezu da brine o ovoj kategoriji osoba, s posebnom pažnjom da stimuliše njihov talenat i da ih podržava. Ovo je samo jedan od načina kako želimo zaštiti mlade i njihove porodice. Želimo im poslati poruku da društvo brine o njima, te da želimo da im pomognemo da se afirmišu i razvijaju - poručio je ministar.

Dodao je Ministarstvo na čijem je čelu želi rješavati socijalne probleme na sistematski način, s posebnom brigom prema porodici i djeci.

- To želimo pokazati kroz određene manifestacije i stimulacije i mjere koje država može poduzeti. U okviru ovih aktivnosti značajan je Zakon o zaštiti porodica s djecom, koji u svom poglavlju definiše Dječiju nedjelju i pravac u kojem se Ministarstvo kreće - zaključio je Drljača.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo