18°C
Mostar 19°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 17°C

21.10.2020 / 12:28 Politika - Podžić-Ghelichkhan

Iran njeguje dobre odnose s narodima i građanima BiH

Iran njeguje dobre odnose s narodima i građanima BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa saradnicima primio je u nastupnu posjetu ambasadora Islamske Republike Iran Golam Rezu Ali Mohammada Ghelichkhana i druge predstavnike ambasade te zemlje u BiH.

Ministar Podžić je iskazao dobrodošlicu ambasadoru Ghelichkhanu, poželio mu uspješnu diplomatsku misiju u BiH i izrazio nadu za nastavkom saradnje dvije prijateljske zemlje.

Ambasador i njegov tim su tokom razgovora upoznati s najznačajnijim aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH realiziraju, a ministar Podžić je ovom prilikom posebno istaknuo doprinos Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, procesu humanitarnog deminiranja, rješavanje viškova naoružanja i municije, pomoć civilnim strukturama u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa i nesreća, kao i angažiranje u borbi protiv pandemije koronavirusa od njegove pojave pa sve do sada.

Također, gosti su na sastanku upoznati i o dva glavna vanjsko-politička cilja BiH, a tiču se punopravnog članstva u Evropskoj uniji i aktivnosti na putu približavanja NATO savezu s krajnjim ciljem uključenja naše zemlje u ovu vojno-političku organizaciju, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Sagovornici su razmijenili i mišljenja vezana za regionalnu saradnju, gdje je konstatovano da se ona ostvaruje na zavidnom nivou, ali da ima prostora da bude još otvorenija i dodatno unaprijeđena.

Ambasador Ghelichkhan je izrazio očekivanje da se saradnja između dvije zemlje nastavi, te istaknuo činjenicu da bez obzira na geografsku udaljenost i određene konceptualne razlike, Islamska Republika Iran želi nastaviti dobre odnose sa našom zemljom i pomagati sve njene narode i građane.

Ambasador Ghelichkhan je kazao da je potrebno ono što se desilo u prošlosti prepustiti historiji i nastaviti razvijati dobre odnose unutar zemlje, i okrenuti se ekonomskom razvoju i napretku na dobrobit svih koji ovdje žive.

Na kraju su i ambasador Ghelichkhan i ministar Podžić konstatovali da saradnja u oblasti odbrane između dvije zemlje do sada nije uspostavljana, ali da postoje druge oblasti gdje se saradnja u budućnosti može dodatno razvijati i unapređivati, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo