16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

21.10.2020 / 07:57 BiH - Migrantska kriza

EU šalje 50 miliona KM za migrante u BiH

EU šalje 50 miliona KM za migrante u BiH
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Evropska komisija će poslati oko 50 miliona maraka u Bosnu i Hercegovinu za borbu sa migrantskom krizom,a novac bi trebao biti osiguran za migrantske centre, preraspodjelom budžeta Evropske unije.

Aktuelni način finansiranja migrantskih centara istječe krajem narednog mjeseca, pa je Evropska unija morala hitno reagirati. Od oko deset hiljada migranata i izbjeglica u Bosni i Hercegovini, šest i po hiljada ih je u centrima, dok se ostatak nalazi na ulicama, napuštenim objektima i šumama, piše BHRT.

Za grupu migranata mjesta u kampu na Lipi nema. Ovdje se trenutno nalazi oko 1.400 migranata. Lokalne i kantonalne vlasti traže da se ovaj kapacitet proširi, tako da bi i za ove migrante koji se nalaze van kampa bilo mjesta. Upravo na takav način žele i da se dio sredstava u iznosu od 50 miliona maraka, koje je EK osigurala za potrebe migranata u BiH, iskorsiti.

Da bi „Lipa“ bila spremna za zimske uslove, neophodno je izdvojiti oko 150 hiljada maraka za vodu i oko 450 hiljada maraka za struju, kažu iz Gradske uprave. Kažu i da su te aktivnosti trebale biti provedene još ljetos.

ŠUHRET FAZLIĆ, gradonačelnik Bihaća:

“Očigledna je bila nečija taktika da se ne ulaže u Lipu, da bi nas doveli pred svršen čin da se opet ide prema Biri. Dakle, kada je riječ o Bihaću i bišćanima, nije bitno ko je na vlasti, jednostavno građani Bihaća ne mogu sebi dozvoliti da se Bira ponovo okupira migrantima, zbog toga što smo mi dali Lipu i što se vrlo malo para, ja ne znam koliko je to, da li pola miliona ili milion, uglavnom beznačajna sredstva u odnosu na ono što se svaki dan troši da se pripreme uslovi na Lipi”, rekao je Fazlić.

Jedan od zaključaka sa prošlogodišnjeg sastanka u Briselu jeste i taj da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi duž cijele Bosne i Hercegovine. Vlasti u Unsko-sanskom kantonu smatraju da bi sa ovim sredstvima mogli biti otvoreni kampovi u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

ŠUHRET FAZLIĆ, gradonačelnik Bihaća:

“Dok se ne otvore kampovi od istoka do zapada, ukoliko svi putevi vode ka Bihaću, problem će imati ne samo građani Bihaća i migranti, problem će imati i ostali u BiH. Koliko god budu uporni ovi što ih šalju za Bihać, mi ćemo biti još uporniji i vraćati ih. Pa ćemo vidjeti ko će koga nadurati”, dodao je Fazlić.

BURHAN EKRAM, migrant iz Pakistana:

“Svi smo mi ljudi, a ovdje humanosti nema. Mi smo izbjeglice, mi nismo kriminalci.”, kazao je Ekrem.

I dok se čeka konačno i pravo rješenje međunarodne organizacije za migracije Crveni križ FBiH i Crveni križ USK pokrenuli su akciju pružanja pomoći migrantima u vidu vreća za spavanje, tolpih deka, hrane, zimske odjeće i obuće, kao i higijenskih paketa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo