4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

20.10.2020 / 20:00 Regija - Don Puljić

Hrvatski svećenik mora iz Njemačke zbog suosjećanja s fašizmom

Hrvatski svećenik mora iz Njemačke zbog suosjećanja s fašizmom
Foto: Facebook / Vijesti.ba
Don Vinko Puljić, svećenik koji vodi Hrvatsku katoličku misiju Göttingen u Donjoj Saskoj, uskoro će napustiti Njemačku jer je na Facebooku pozvao na financijsko doniranje Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, čiji osnivači negiraju ustaške zločine za vrijeme NDH.

Katolička crkva u Njemačkoj je snažno antifašistička i zbog toga će Puljić početkom 2021. napustiti svoju župu, a kako bi se izbjegao javni skandal, to će napraviti svojevoljno. Neslužbeno se doznaje da će ga, objavi li spomenuti svećenik u međuvremenu sličan apel, lokalni biskup odmah smijeniti.

Ova odluka donesena je prošli tjedan na sastanku Puljića, koji je postao poznat kada je 2014., kritizirao njemačke vlasti, koje su zabranile nastupe Marku Perkoviću Thompsonu, i biskupskih vlasti, a o tome postoji pisani dokaz:

"U razgovoru je biskupija Hildesheim nepogrešivo dala do znanja svećeniku Puljiću da smatra ozbiljnom pogreškom njegovo širenje apela na Facebooku. Žalba dolazi od udruge koja propituje je li koncentracijski logor Jasenovac tijekom Drugog svjetskog rata bio logor za istrebljenje, a sa stajališta biskupije Hildesheim postoji rizik da se negira ubojstvo brojnih ljudi u ovom konclogoru. Svećenik koji javno dijeli takav poziv ostavlja dojam da suosjeća s fašizmom, što, prema mišljenju biskupije Hildesheim, apsolutno ne dolazi u obzir jer fašizam ni na koji način nije kompatibilan s evanđeljem", glavni je naglasak pismenog priopćenja, koje je potpisao Volker Bauerfeld, službeni biskupijski glasnogovornik.

Zbog toga će, stoji u priopćenju, "biskupija Hildesheim odgovoriti na zahtjev svećenika za povratkom. Planirano je da će duhovnik nastaviti izvršavati svoj mandat za pastoral na maternjem jeziku u biskupiji Hildesheim do sredine siječnja 2021., a zatim se vratiti u svoju zemlju. Biskupija Hildesheim već je kontaktirala izaslanstvo za pastoral Hrvata u Njemačkoj kako bi pronašla nasljednika za svećenika".

Sve je počelo nakon što je don Vinko Puljić 12. rujna na svom Facebooku objavio sljedeći post: "Dragi prijatelji! Prijatelji Istine! Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac poziva Vas da svojim donacijama pomognete utvrđivanje realne slike događaja u logorima Jasenovcu i Staroj Gradiški te drugih zbivanja u razdoblju Drugog svjetskog rata i poraća. Od osnutka Društva 2014. godine naši su članovi nizom knjiga, članaka, feljtona i javnih istupa snažno u javnosti osporili crne mitove o jasenovačkom logoru".

Spomenuto Društvo okuplja negatore ustaških zločina, koje predvodi Igor Vukić, autor knjige "Radni logor Jasenovac", koji je naslijedio utjecajnog kaptolskog svećenika Stjepana Razuma. Don Puljićev apel najprije je osudio Danijel Majić, njemački novinar hrvatskog porijekla, a uskoro se uključio i sam vrh tamošnje Katoličke crkve, pa je službeni portal Njemačke biskupske konferencije katholisch.de, potkraj rujna, objavio članak u kojem se biskupija Hildesheim ograđuje od Puljićevih stajališta.

Na tome nije stalo, i Puljić je morao doći na sastanak i objasniti zbog čega podržava revizioniste. Kako je objavila Biskupija Hildesheim, "svećenik je izjavio da ga je prijatelj zamolio da podijeli apel za donacije kako bi, prema vlastitim riječima, podržao znanstveno utemeljenu istragu i pojašnjenje događaja oko Jasenovca".

Puljić se izvlačio kako "ni u snu nisam mogao zamisliti besmislene razmjere koje će reakcije na ovaj poziv potrajati! Da sam pogodio opseg ove negativnosti, ne bih dijelio poziv za donacije".

Dodao je kako ne želi pokretati nikakve sukobe i nakon razgovora s odgovornima u biskupiji i razmatranja svih mogućnosti, najbolje rješenje je tražiti od svog matičnog biskupa da se vrati u svoju matičnu biskupiju. Na kraju je zaključio:

"Ne smatram da su navodi protiv mene opravdani. U svim oblicima ograđujem se od fašizma, nacionalizma i komunizma i ne podržavam ih ni na koji način".

To se ne bi reklo prema njegovim objavama na društvenim mrežama, poput siječanjske, kada je pasirao panegirik ustaškom ministru Andriji Artukoviću ("koji je protuzakonito uhićen i osuđen", kako je napisao don Puljić), a objava završava porukama: "Pokoj vječni daruj mu Gospodine! Svjetlost vječna svijetlila njemu! Amen".

Ili objava od 21. svibnja 2017. u kojoj svećenik žali jer nije došao na Bleiburg. A onda slijedi poruka: "Bit će zore, bit će dana! Ako Bog da! A bit će", što je aluzija na ustašku budnicu "Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana". Baš kao što je 3. prosinca 2018. plasirao faksimil kojim su vlasti NDH u srpnju 1941. zabranile psovanje uz prijetnju zatvora, što je don Vinko Puljić popratio komentarom: "I oni će nama kazati da je to bila takozvana, fašistička, kriminalistička… vi ste takozvani, vi ste fašisti, vi ste kriminalci…"

(Vijesti.ba / Jutarnji.hr)

Izdvajamo