8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

19.10.2020 / 20:49 BiH - Sarajevska Vijećnica

Održana akademija povodom godišnjice smrti Alije Izetbegovića

Alija Izetbegović je bio intelektualac i mislilac, čovjek koji je uzeo najbolje od Istoka i Zapada, evropski musliman koji se zalagao za demokratiju, pravdu, toleranciju, ljudska prava i slobode...

... poručila je večeras u sarajevskoj Vijećnici direktorica Javne ustanove Muzej "Alija Izetbegović" Nađa Berberović-Dizdarević na 17. akademiji povodom godišnjice smrti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine.

U Vijećnici je predstavljena i izložba koja obuhvata fotografije, eksponate i dokumente iz privatnog i političkog života Alije Izetbegovića. JU Muzej "Alija Izetbegović" izložbu organizuje u saradnji sa Fondacijom "Alija Izetbegović". Izložba će biti otvorena do 29. oktobra.

Tokom večerašnje akademije, zvanicama su se obratili direktorica Muzeja „Alija Izetbegović“ Nađa Berberović Dizdarević, Izetbegovićev bliski saradnik Faris Nanić i direktor Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sanjin Kodrić.

"Jedan od glavnih zadataka Muzeja jeste da se održava sjećanje na lik i djelo Alije Izetbegovića. On nije bio samo prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine nego i svjetski priznat pisac, mislilac, filozof i evropski musliman, kako je samog sebe nazivao. Bio je veliki humanista, borac za ljudska prava i slobode i vjerujem da ga mi i buduće generacije trebamo tako pamtiti", poručila je Berberović-Dizdarević.

Svog djeda Aliju pamti kao izuzetno dostojanstvenog i snažnog čovjeka koji je posjedovao "jednu vrstu tihog autoriteta".

"Jednu vrstu staloženosti, mudrosti, karaktera, integriteta...To su sve neke osobine koje smatram da su univerzalne ljudske vrijednosti kojim svi mi težimo. Za mene je on, na prvom mjestu bio intelektualac i mislilac, čovjek koji je uzeo najbolje od Istoka i Zapada, evropski musliman koji se u svom životnom putu zalagao za demokratiju, pravdu, toleranciju, ljudska prava i slobode", naglasila je Berberović-Dizdarević.

Visoki pokrovitelj akademije je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Budući da je Džaferović trenutno u izolaciji, pročitano je njegovo pismo učesnicima u kojem je naglasio Izetbegovićeve osobine državnika, pisca, mislioca, humaniste, borca za ljudska prava i vrijednosti.

Izetbegovića je Džaferović okarakterizirao kao čovjeka neponovljive harizme kojom je osvajao duše i nije smatrao da mu je život dat samo za bavljenje ličnim ciljevima i interesima već je uvijek promišljao i o statusu i interesima zajednice.

Izetbegović, intelektualac, mislilac, nikad se nije mirio s postojećim stanjem, naveo je Džaferović i dodao da je Alija Izetbegović uvijek bio svjestan vlastitog muslimanskog i bošnjačkog identiteta te ostao simbol vraćanja dostojanstva i slobode njegovog naroda.

Kao prvi demokratski izabrani predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, nepokolebljivo je stajao na čelu države koja se našla pod udarom agresije.

Uvijek je isticao, dodaje Džaferović u pismu, da ljudi različitih vjera i nacija mogu zajedno živjeti, u šta je čvrsto vjerovao.

Bosna i Hercegovina uvijek je bila u središtu Izetbegovićeve ideje, naglasio je između ostalog u pismu Džaferović.

Faris Nanić je naglasio Izetbegovićevo ustrajavanje za slobodu mišljenja i djelovanja još u mlađim danima, kad je bio proganjani politički disident.

Po Nanićevim riječima, to je bio državnik čija je ličnost neraskidivo vezana za demokratske procese u zemlji, čovjek čiji se dugi put mislioca i filozofa može spoznati i u njegovim djelima na čije se izdavanje odlučio Muzej koji nosi njegovo ime.

Direktor „Preporoda“ Sanjin Kodrić je u obraćanju zvanicama kazao za Aliju Izetbegovića da je bio državnik Bosne i Hercegovine u punom i suštinskom smislu tih riječi.

Kao prvi demokratski izabrani predsjednik Predsjedništva Republike BiH, Izetbegović je uveo BiH u zajednicu nezavisnih zemalja i bio vrhovni komandant njenih oružanih snaga, ali je učinio i više od ovoga - nastojao je graditi Bosnu i Hercegovinu i sačuvati u njenom suštinskom smislu.

Bosna i Hercegovina je samo središte državničkog djelovanja Alije Izetbegovića, o čemu svjedoče njegova obraćanja iz iznimno bogate pisane arhive, zalaganja za opstanak Bosne i Hercegovine kao kulturalne historijske činjenice.

Alija Izetbegović je bio bosanski državnik u punom, suštinskom smislu, konstatirao je Kodrić.

U sarajevskoj Vijećnici otkazan je prijem gostiju na Akademiju zbog naredbe Kriznog štaba KS prema kojoj nije dozvoljeno okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom prostoru.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH. Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu. Sahranjen je na šehidskom mezarju "Kovači" u Sarajevu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo