0°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

19.10.2020 / 19:28 BiH - MVP BIH

Brkić se zahvalio dužnosnicima EEAS-a na pomoći u izazovnom vremenu

Brkić se zahvalio dužnosnicima EEAS-a na pomoći u izazovnom vremenu
Foto: Vijesti.ba

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se danas u Sarajevu sastanak s dužnosnicima Europske službe za vanjsko djelovanje - zamjenikom generalnog tajnika za politička pitanja Enrique Moraom i zamjenikom korespondenta za Europu Francescom Morinijem.

Sastanku je prisustvovao i šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je izrazio zahvalnost za potporu i pomoć institucija EU i država članica Bosni i Hercegovini i njenim građanima u ovom izazovnom vremenu. Naglasio je da je veliku važnost je imala pomoć namijenjena za rješavanje zdravstvene krize i smanjenje teških ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije koronavirusa.

Istaknuo je da Bosna i Hercegovina pozdravlja odluku Europske komisije od 6. oktobra 2020. godine kojom je usvojena "Komunikacija o EU politici proširenja za 2020. godinu", "Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu", kao i "Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan" i "Upute za provedbu Zelene agende za zapadni Balkan".

BiH provodi aktivnosti i procedure neophodne za ispunjavanje zahtjeva Evropske komisije iz Mišljenja, ovogodišnjeg izvještaja, te dva ekonomska dokumenta.

Istaknuo je da su stručna i financijska pomoć Europske unije u procesu integracije od velike važnosti za dalji napredak na Bosne i Hercegovine na EU putu. Podcrtao je važnost nastavka zajedničkog rada na ljudskoj i infrastrukturnoj povezanosti, ekonomskom razvitku, vladavini zakona, suzbijanju i borbi protiv korupcije, borbi protiv terorizma, ekstremizma, radikalizacije i organiziranog kriminala, kao i sprečavanja ilegalnih migracija.

Iskazao je uvjerenje da je zapadni Balkan strateški cilj Evropske unije i da će se potpora i pomoć ovoj regiji nastaviti.

Zamjenik ministrice Brkić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina predana svom putu ka EU i nema alternativu evropskoj integraciji koju vidi kao šansu za stvaranje boljeg socijalnog okružja, ekonomskog razvitka i političke stabilnosti za sve narode i žitelje Bosne i Hercegovine. S tim u vezi informirao je o aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

Naglasio je da je za završetak ovog posla potrebno mnogo političke volje, te kao pozitivan primjer naveo politički sporazum o izborima u gradu Mostaru, koji će rezultirati izborima u Mostaru nakon dvanaest godina.

Što se tiče ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan, zahvalio se za uključivanje prioritetnih projekata koje je prijavila BiH.

Susret s zvaničnicima EEAS je upriličen pred sutrašnji sastanak političkih direktora Europske unije i zapadnog Balkana (EU-WB6), čiji će domaćin biti zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo