1°C
Mostar 5°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

19.10.2020 / 18:19 BiH - Video-sastanak

Zvaničnici SAD podržali nadzor Parlamenta nad pravosuđem

Zvaničnici SAD podržali nadzor Parlamenta nad pravosuđem
Foto: FENA
Članovi Privremenog istražnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održali su danas video-sastanak ...

... s predsjedateljem Partnerstva za demokraciju Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kongresmenom Davidom Priceom.

Tijekom sastanka, na kojem je sudjelovao i veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson, članovi Privremenog istražnog povjerenstva upoznali su kongresmena Pricea sa radom Povjerenstva za koje je ocijenjeno da predstavlja primjer uspostavljanja stvarnog i učinkovitog parlamentarnog nadzora u PSBiH, saopćeno je iz PSBiH.

Zahvaljujući kongresmenu Priceu i veleposlaniku Nelsonu na značajnoj pomoći i potpori koju pružaju radu ovog parlamentarnog tijela, članovi Privremenog istražnog povjerenstva upozorili su na činjenicu da je potreba za njenim formiranjem proistekla iz lošeg stanja u pravosuđu BiH koje, kako su naglasili, predstavlja najveću prepreku na putu BiH ka članstvu u Europskoj uniji.

Članovi Privremenog istražnog povjerenstva istaknuli su da su, i pored opstrukcija s kojima su se suočili, uspjeli da osiguraju značajanu razinu suradnje predstavnika pravosudnih institucija, kao i ozbiljnu pažnju i potporu javnosti u BiH. S tim u svezi, izrazili su uvjerenje da će Povjerenstvo ispuniti svoje zadatke i ciljeve i da će u izvješću predložiti najbolja rješenja čija će primjena omogućiti građanima BiH da imaju neovisne, nepristrasne i učinkovite pravosudne institucije.

Izražavajući zadovoljstvo uspostavljanjem komunikacije sa predstavnicima PSBiH i članovima Privremenog istražnog povjerenstva, kongresmen Price pozdravio je napore da se u BiH uspostavi parlamentarni nadzor nad pravosudnim institucijama.

Tijekom sastanka kongresmen Price podijelio je sa članovima Privremenog istražnog povjerenstva dio svog bogatog iskustva u procesu parlamentarnog nadzora, ističući potrebu za uspostavljanje institucionalnog i nestranačkog pristupa kao najbolje osnove za djelotvorne parlamentarne istrage i nadzor.

On je ponudio i pomoć i saradnju Kongresa SAD Privremenom istražnom povjerenstvu i PSBiH s ciljem kapacitiranja za vršenje parlamentarnog nadzora i primjenu postojećih zakonskih propisa u ovoj oblasti.

Ističući da će SAD nastaviti da pružaju punu potporu razvoju demokratskih procesa u BiH, veleposlanik Nelson zahvalio je kongresmenu Priceu na sudjelovanju na ovom sastanku, te izrazio nadu da današnji sastanak predstavlja početak partnerstva Kongresa SAD i PSBiH, posebno u oblasti parlamentarnog nadzora, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo