-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

19.10.2020 / 16:28 BiH - Zlatko Hurtić

Vlada FBiH ponudila kolektivni ugovor, Alić odbio potpisati

Vlada FBiH ponudila kolektivni ugovor, Alić odbio potpisati
Zlatko Hurtić / Vijesti.ba
Zlatko Hurtić, savjetnik u Uredu premijera FBiH i koordinator Vlade FBiH za kolektivno pregovaranje tvrdi da predsjednik Sindikata BH Telecoma Fikret Alić nastavlja sa zloupotrebom javnog prostora kojeg mu daju mediji kako bi dezinformirao javnost i uposlene u telekomima.

- Izjavio je "da su se odlučili za štrajk jer Vlada FBiH blokira zaključivanje kolektivnog ugovora, iako su u svim ostalim oblastima ti ugovori zaključeni". Kao prvo Vlada FBiH je putem uprava javnih preduzeća BH Telecom i HT Mostar ponudila zaključenje kolektivnog ugovora još u mjesecu julu. Fikret Alić je upravo taj koji je odbio potpisati kolektivne ugovore pa je tim on, a ne Vlada, blokirao proces zaštite prava radnika koje tvrdi da zastupa.

Drugo, radnici BH Telecom i HT Mostar nisu žrtve, kako ih Fikret Alić želi prikazati neistinitom tvrdnjom, a to je da su u svim drugim oblastima, osim u telekomima zaključeni kolektivni ugovori. To nije istina jer u nekoliko grana kolektivni ugovori još uvijek nisu zaključeni, a proces pregovora traje kroz korektan socijalni dijalog, a ne putem medija kako to Fikret Alić čini. Ono što je istina jeste da Fikret Alić odbija potpisati već ponuđeni kolektivni ugovor jer želi da sektor telekomunikacija i dalje bude privilegvan u odnosu na rudare, poštanske službenike, uposlene u energetskom sektoru itd - navodi Hurtić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo